Home / SVET / Známa potravinárska firma čelí problému, vinia ju z úhynu tisícov rýb vo francúzskej rieke

Známa potravinárska firma čelí problému, vinia ju z úhynu tisícov rýb vo francúzskej rieke

14.8.2020 (Webnoviny.sk) – Francúzska rybárska federácia podala sťažnosť na firmu Nestlé po tom, ako v rieke na severovýchode krajiny objavili tisíce mŕtvych rýb.

Tony uhynutých živočíchov našli počas víkendu v rieke Aisne neďaleko fabriky Nestlé v Challerange. Za smrť môže zníženie hladiny kyslíka vo vode. V súčasnosti robia testy, ktorých cieľom je odhaliť pôvod znečistenia.

Tri tony mŕtvych rýb

Predstaviteľ rybárskej federácie v Ardennes Michel Adam vyhlásil, že škody dosahujú niekoľkotisíc eur.

„Všetko vymrelo v oblasti dlhej sedem kilometrov a širokej 30 metrov. Vylovili sme tri tony mŕtvych rýb, no ešte tam niekoľko zostalo. Udalosť mala dopad na približne 14 druhov, medzi nimi sú aj chránené druhy ako úhor a mihuľa. Som členom federácie 40 rokov a nikdy som nevidel znečistenie takéhoto rozsahu,“ vyjadril sa.

Spoločnosť Nestlé, ktorá v Challerange vyrába sušené mlieko, potvrdila, že v nedeľu večer zaznamenali „náhodné a nechcené vyliatie odpadových vôd z biologického kalu, no bez prítomnosti chemikálií“.

Výrobu dočasne zastavili

Riaditeľ firmy Tony do Rio povedal, že hneď, ako sa o incidente dozvedeli, zastavili prevádzku a chybu opravili.

„Tento únik bol jednorazový a trval menej ako tri hodiny,“ dodal s tým, že v spoločnosti na niekoľko dní zastavili výrobu.

Na čistení rieky sa podieľajú aj hasiči a dobrovoľníci z radov rybárov. V oblasti nainštalovali aj hrádzu, ktorá má zabrániť šíreniu znečistenia.

Viac k témam: úhyn rýb
Zdroj: Webnoviny.sk – Známa potravinárska firma čelí problému, vinia ju z úhynu tisícov rýb vo francúzskej rieke © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

Poľsko začalo vyšetrovanie vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *