Home / SVET / Rusko je dôležitý partner pri riešení konfliktov a kríz vo svete, vyhlásil Heiko Maas v Moskve

Rusko je dôležitý partner pri riešení konfliktov a kríz vo svete, vyhlásil Heiko Maas v Moskve

11.8.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecký šéf diplomacie počas utorkovej návštevy Moskvy zdôraznil globálnu úlohu Ruska, no neobišiel ani spory, ktoré komplikujú vzťahy krajín. Minister zahraničných vecí Heiko Maas po stretnutí s rezortným kolegom Sergejom Lavrovom označil Rusko za dôležitého partnera pri riešení „mnohých konfliktov a kríz vo svete“, pričom poznamenal, že je dôležité, aby bilaterálne dobre komunikovali.

Vražda Gruzínca v Berlíne

Berlín a Moskva musia podľa Maasa dokázať komunikovať aj o záležitostiach, ktoré sa priamo týkajú ich dvoch, ako sú napríklad obvinenia ruského občana z vraždy Gruzínca v Berlíne alebo obvinenia voči inému Rusovi v súvislosti s jeho rolou v hackerskom útoku na nemecký parlament.

„Kedykoľvek je to potrebné, je dôležité, aby sme sa bavili otvorene. Tak sme to robili aj v minulosti,“ uviedol.

Napriek problémom však Maas i Lavrov zdôraznili spoločné záujmy oboch krajín, medzi ktoré patrí napríklad výstavba plynovodu Nord Stream. Proti tomuto projektu však ostro vystupujú Spojené štáty.

Kritika Washingtonu

Maas v tejto súvislosti pripomenul dôležitosť pevných vzťahov Nemecka s USA, no zároveň kritizoval prístup Washingtonu ako nevhodný.

„Musíme veľmi jasne povedať, že sankcie medzi partnermi sú nesprávne, a v konečnom dôsledku je naším suverénnym rozhodnutím, odkiaľ vezmeme energiu,“ zdôraznil s tým, že „žiadny štát nemá právo diktovať európske energetické stratégie prostredníctvom vyhrážok“, pričom poznamenal, že to ani nezaberie.

Podľa Lavrova stále platí, že plynovod dokončia tento rok, a to aj napriek americkým pokusom o jeho narušenie.

Viac k témam: bilaterálne vzťahy, diplomacia, hacker, nemecký parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko je dôležitý partner pri riešení konfliktov a kríz vo svete, vyhlásil Heiko Maas v Moskve © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup smerom ku Kosťantynivke, Kramatorsku a Sloviansku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *