Home / SLOVENSKO / Búrky alebo krátkodobé lejaky, meteorológovia vyfarbili nažlto väčšinu Slovenska

Búrky alebo krátkodobé lejaky, meteorológovia vyfarbili nažlto väčšinu Slovenska

11.8.2020 (Webnoviny.sk) – Teploty nad 30 stupňov Celzia budú na Slovensku pokračovať, ale meteorológovia vydali aj výstrahu pred búrkami na väčšine územia, informuje Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke.

Výstraha prvého stupňa pred búrkami sa týka Bratislavského, Trnavského, Nitrianskeho, Banskobystrického a častí Prešovského a Košického kraja.

V „žltých“ okresoch je malá pravdepodobnosť búrok s krúpami, ale skôr sa môžu vyskytnúť „krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ píšu meterolológovia.

Na Slovensku bude v utorok polooblačno až oblačno miestami prehánky alebo búrky, aj intenzívne. Na východe územia sa zrážky vyskytnú len ojedinele. Naďalej bude teplo.

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od 27 až 32 stupňov Celzia, na Orave, Liptove a hornom Spiši okolo 25 stupňov. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo 18 stupňov.

Fúkať bude slabý, na juhovýchode severný vietor do rýchlosti päť metrov za sekundu (20 kilometrov za hodinu), ktorý pri búrkach prechodne zosilnie.

Meteorológovia predpokladajú zrážky do piatich milimetrov, pri búrkach ojedinele okolo 25 milimetrov.

Viac k témam: počasie, silné búrky, výstrahy
Zdroj: Webnoviny.sk – Búrky alebo krátkodobé lejaky, meteorológovia vyfarbili nažlto väčšinu Slovenska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *