Home / SLOVENSKO / Hasiči upozorňujú na zvýšený výskyt požiarov v prírodnom prostredí, platia viaceré zákazy

Hasiči upozorňujú na zvýšený výskyt požiarov v prírodnom prostredí, platia viaceré zákazy

10.8.2020 (Webnoviny.sk) – Hasiči upozorňujú verejnosť na výskyt požiarov v prírodnom prostredí počas horúcich dní. Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlásilo Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) pre celé územie okresu alebo časť územia okresu. Agentúru SITA o tom informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ SR.

Suché a teplé počasie

„Dôvodom na vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je najmä suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní, alebo zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní, prípadne ak požiarne nebezpečenstvo v lesoch na príslušnom území dosiahlo aspoň stupeň vysoké požiarne nebezpečenstvo v lesoch podľa stanovenia stupňa požiarneho nebezpečenstva v lesoch Slovenským hydrometeorologickým ústavom,“ uviedla Farkasová.

V súvislosti s vyhláseným časom zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru sa zakazuje fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Hasiči aktualizujú zoznam aj viackrát za deň

Zakázané je tiež vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov, spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Okresné riaditeľstvo môže uložiť pokutu právnickej osobe a podnikajúcej fyzickej osobe, ktorá poruší povinnosť ustanovenú v tomto zákone do výšky 16 596 eur, fyzickej osobe hrozí pokuta do výšky 331 eur.

Zoznam Okresných riaditeľstiev Hasičského a záchranného zboru, ktoré vyhlásili čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je každodenne aktualizovaný na webovej stránke hasičov v sekcii dôležité oznamy.

Ako dodala Farkasová, údaje v tabuľke sa môžu aktualizovať aj niekoľkokrát za deň, preto ju odporúčajú sledovať pravidelne.

Viac k témam: hasiči, lesné požiare
Zdroj: Webnoviny.sk – Hasiči upozorňujú na zvýšený výskyt požiarov v prírodnom prostredí, platia viaceré zákazy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *