Home / SVET / Lukašenko vyhral ďalšie prezidentské voľby v Bielorusku, ľudia výsledkom neveria a protestovali v uliciach (foto)

Lukašenko vyhral ďalšie prezidentské voľby v Bielorusku, ľudia výsledkom neveria a protestovali v uliciach (foto)

10.8.2020 (Webnoviny.sk) – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorý je v úrade už 26 rokov, obhájil svoj mandát do ďalšieho funkčného obdobia.

Tvrdia to volební predstavitelia s tým, že predbežné výsledky nedeľňajších volieb ukazujú pre Lukašenka viac ako 80-percentnú podporu voličov, zatiaľ čo jeho hlavná konkurentka Svetlana Cichanovská dostala okolo osem percent.

Stovky demonštrantov utrpeli zranenia

Tridsaťsedemročná bývalá učiteľka, ktorá zjednotila roztrieštené opozičné skupiny a na predvolebné mítingy prilákala desaťtisíce ľudí, výsledky vyvrátila, pričom uviedla, že verí svojim očiam a väčšina patrila opozícii.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentské voľby v Bielorusku

S výsledkami nesúhlasili aj tisícky ďalších ľudí, čo vyšli do ulíc Minsku a ďalších miest protestovať proti manipulácii s voľbami. Protesty sprevádzali strety s poriadkovou políciou, ktorá na rozohnanie demonštrantov použila gumové projektily, vodné delá i zábleskové granáty a bila ich aj obuškami.

Podľa ľudskoprávnej organizácie Viasna policajti zadržali niekoľko stoviek ľudí a stovky demonštrantov tiež utrpeli zranenia. Protesty trvali dlho do noci.

Cichanovská má obavy o svoju bezpečnosť

Voľbám predchádzali veľké opozičné demonštrácie a zásah úradov voči aktivistom a novinárom, pričom dvaja hlavní opoziční kandidáti Viktor Barbariko a Valerij Cepkalo sa napokon nemohli na voľbách zúčastniť.

V sobotu zase zatkli poradcu Cichanovskej a ona samotná vyhlásila, že má obavy o svoju bezpečnosť a preto strávila noc mimo svojho domu.

Opozícia uviedla, že očakáva zmanipulované voľby a bude sledovať alternatívny počet hlasov.

Viac k témam: prezidentské voľby v Bielorusku, protesty
Zdroj: Webnoviny.sk – Lukašenko vyhral ďalšie prezidentské voľby v Bielorusku, ľudia výsledkom neveria a protestovali v uliciach (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Litva nabáda ukrajinských mužov na návrat domov, obmedzí im sociálne dávky alebo vydávanie dokladov

Litovská vláda chce nasledovať príklad Poľska.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *