Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Výrobu v žilinskej Kii ovplyvnil koronavírus, oproti roku 2019 klesla výroba o 27 percent

Výrobu v žilinskej Kii ovplyvnil koronavírus, oproti roku 2019 klesla výroba o 27 percent

26.7.2020 (Webnoviny.sk) – Kia Motors Slovakia vyrobila v prvom polroku tohto roku viac ako 131-tisíc osobných automobilov. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka je to pokles o 27 %.

V prvej polovici tohto roka bola výroba v našom závode silne ovplyvnená koronavírusom. Opatrenia v krajinách, do ktorých naše automobily vyvážame, výrazne znížili dopyt, následkom čoho sme prešli na dvojzmennú prevádzku. Veríme však, že modely z nášho závodu potvrdia svoju stabilnú pozíciu na európskom trhu a elektrifikované novinky oslovia nových zákazníkov a do konca roka sa nám podarí obnoviť trojzmennú prevádzku,“ uviedol hovorca spoločnosti Ján Žgravčák.

Viac o téme: Koronavírus

Po spustení sériovej výroby plug-in hybridnej verzie modelu Ceed Sportswagon v závere minulého roka v žilinskej automobilke nasledoval štart produkcie plug-in hybridnej verzie modelu XCeed.

Investičné plány

Kia Motors Slovakia investovala vlani na Slovensku 166 mil. eur, v tomto roku pritom závod plánuje v investičných aktivitách pokračovať a preinvestovať asi 100 mil. eur. Modelový rad Ceed a modely Kia Sportage vyrábané v Žiline putovali v prvom polroku 2020 celkovo do 90 krajín sveta.

Najčastejšie boli exportované do Nemecka (13,3 %), Veľkej Británie (12,7 %) a Ruska (11,1 %). „Stabilne, asi 1,6 % vyrobených vozidiel zostalo na slovenskom trhu,“ doplnil Žgravčák. Najvyrábanejším modelom bol Kia Sportage (52 %).

Nové elektrifikované modely Ceed Sportswagon a XCeed predstavovali v prvej polovici aktuálneho roka 6,4 % výroby. Zákazníci pritom podľa Žgravčáka potvrdili aktuálny trend, keď výrazne preferovali benzínové motory (77% ) a automatické prevodovky (58 %).

Jediný závod v Európe

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Vybudovaný bol v rokoch 2004 až 2006. Výroba automobilov ako aj motorov bola spustená v decembri 2006.

V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3 600 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage.

Spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné brány závodu opustilo už viac ako 3,6 milióna vozidiel a 5,5 milióna motorov.

Viac k témam: automobil, bezpečnostné opatrenia, hybridy, investície, Kia Motors Slovakia, Koronavírus, Pandémia, priemyselná výroba
Zdroj: Webnoviny.sk – Výrobu v žilinskej Kii ovplyvnil koronavírus, oproti roku 2019 klesla výroba o 27 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *