Home / EKONOMIKA / Brexit spôsobí zúženie oblastí, kde platia ochranné známky Európskej únie

Brexit spôsobí zúženie oblastí, kde platia ochranné známky Európskej únie

24.7.2020 (Webnoviny.sk) – Vystúpenie Veľkej Británie z Európskej únie bude mať vplyv aj na práva priemyselného vlastníctva. „Dôležité je si uvedomiť, že osoby, ktoré budú mať záujem získať ochranu po uplynutí prechodného obdobia, si budú musieť svoje práva vo Veľkej Británii prihlasovať národnou cestou prostredníctvom Úradu Spojeného kráľovstva pre duševné vlastníctvo,“ uvádza predseda Úradu priemyselného vlastníctva na Slovensku Matúš Medvec.

Praktickým dôsledkom brexitu bude zmenšenie teritoriálnej platnosti ochranných známok EÚ a dizajnov spoločenstva. V prípade patentov a dodatkových ochranných osvedčení nedochádza prakticky k žiadnej zmene.

V registroch Úradu priemyselného vlastníctva SR je zapísaných 1 156 platných ochranných známok zo Spojeného kráľovstva a štyri dizajny. Prostredníctvom registrácie v Úrade Európskej únie pre duševné vlastníctvo (EUIPO) sa na územie SR vzťahuje aktuálne ochrana 683 427 ochranných známok EÚ a 118 000 dizajnov spoločenstva podaných prihlasovateľmi zo Spojeného kráľovstva.

Na základe medzinárodného zápisu v Svetovej organizácii duševného vlastníctva (WIPO) je na území SR chránených viac ako 800 medzinárodných ochranných známok zo Spojeného kráľovstva.

Viac k témam: Brexit, ochranná známka
Zdroj: Webnoviny.sk – Brexit spôsobí zúženie oblastí, kde platia ochranné známky Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *