Home / SLOVENSKO / Slovenskí vojaci už v Iraku cvičia prvých inštruktorov pre oblasť odmínovania

Slovenskí vojaci už v Iraku cvičia prvých inštruktorov pre oblasť odmínovania

BRATISLAVA 2. decembra (WebNoviny.sk) – Slovenskí vojaci už v Iraku začali s prípravou inštruktorov irackých bezpečnostných síl v oblasti odmínovania. Ako agentúru SITA informuje hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková, v aktuálnom kurze by mali vycvičiť celkovo do 25 účastníkov. Zatiaľ 15 príslušníkov Ozbrojených síl Slovenskej republiky pôsobí v Iraku v rámci aktivity NATO Training and Capacity Building in Iraq (NTCB-I).

Odporúčame:
Zamestnanca americkej vojenskej základne odsúdili za znásilnenie a vraždu Japonky

„Aktuálny kurz manuálneho odmínovania realizuje slovenský kontingent v priestore Bashmaya v Iraku. V najbližších týždňoch sa príspevok Slovenskej republiky v zmysle platného mandátu rozšíri aj o ďalších do desať vojakov, ktorých úlohou bude podpora irackých bezpečnostných síl v oblasti opráv vojenskej techniky sovietskej výroby,“ uvádza Capáková v tlačovej správe.

Ozbrojené sily Slovenskej republiky budú v Iraku pôsobiť výlučne v rámci tzv. výcvikových, teda nebojových aktivít NATO, a to so súhlasom Irackej republiky za podmienok vymedzených medzinárodnými zmluvami. „Nebojový príspevok by mal Irackej republike pomôcť vybudovať bezpečnostné sily, ktoré budú v budúcnosti schopné zabezpečiť stabilitu svojej krajiny,“ dodáva.

Viac k témam: Irak, NATO, slovenskí vojaci
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskí vojaci už v Iraku cvičia prvých inštruktorov pre oblasť odmínovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *