Home / EKONOMIKA / Remišová pomenovala úspechy Slovenska na samite EÚ, peniaze musíme využiť rozumne a efektívne

Remišová pomenovala úspechy Slovenska na samite EÚ, peniaze musíme využiť rozumne a efektívne

21.7.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensku sa na rokovaní lídrov v Bruseli o nastávajúcom rozpočte a balíku obnovy podarilo podľa ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej dosiahnuť viacero úspechov.

Vyzdvihla napríklad zvýšenie úrovne spolufinancovania eurofondov zo strany Európskej únie a zachovanie pravidla, podľa ktorého sa eurofondy môžu dočerpávať až tri roky po skončení programového obdobia.

Štrukturálne reformy a investície

Ďalšie miliardy eur Slovensko získa tiež cez dodatočný balík obnovy Európskej únie, ktoré budú určené na štrukturálne reformy a investície.

„Skutočná zodpovednosť pre Slovensko sa začína až teraz. Peniaze musíme rozumne a efektívne využiť tak, aby z nich mali úžitok naše deti a posunuli sme Slovensko výrazne dopredu,“ uviedla Remišová.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Peniaze zo štedrého európskeho balíka treba pritom podľa nej investovať najmä do troch oblastí, a to riešenia environmentálnych záťaží, zmierňovania následkov pandémie nového koronavírusu a do inovácií, digitalizácie a lepších služieb štátu, ako aj odvetví budúcnosti.

Podporu však podľa ministerky musíme smerovať aj do zmierňovania dopadov negatívneho demografického vývoja. „Vzhľadom na demografické zmeny je potrebné podporovať zamestnávanie a sociálne služby, vzdelávanie a sociálne inovácie, ako aj dlhodobú zdravotnú a sociálnu starostlivosť. Spravím všetko pre to, aby sme pomoc z EÚ čerpali jednoducho, transparentne a s minimom byrokracie. Aby sa zo Slovenska stala jedna z najúspešnejších prosperujúcich krajín,“ dodala Remišová.

K dispozícii viac ako 34 miliárd eur

Slovensko bude mať na základe výsledkov samitu lídrov krajín Európskej únie v nasledujúcich siedmich rokoch celkovo k dispozícii 34,1 miliardy eur.

Ako pre agentúru SITA uviedlo ministerstvo financií, 8 miliárd eur tvoria nevyčerpané zdroje z predchádzajúceho programového obdobia, ktoré budeme môcť dočerpať do konca roku 2023.

Ďalších 7,5 miliardy eur tvoria granty z balíka obnovy Európskej únie, ktoré sú určené na roky 2021 až 2023.

Samotný sedemročný rozpočtový rámec na obdobie 2021 až 2027 pre Slovensko počíta s balíkom 18,6 miliardy eur. Okrem toho bude mať Slovensko k dispozícii ďalšie miliardy eur vo forme výhodných pôžičiek.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová pomenovala úspechy Slovenska na samite EÚ, peniaze musíme využiť rozumne a efektívne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Opozícia pácha v zahraničí „ekonomickú vlastizradu“, podľa Fica Šimečka otočil a Ódorova vláda sa správala ako lenivé vši (video)

Premiér zároveň zdôraznil, že vláda momentálne komunikuje s Bruselom čisto „na technickej úrovni".

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *