Home / SLOVENSKO / V bratislavskej zoologickej záhrade sa narodila samička antilopy nilgau

V bratislavskej zoologickej záhrade sa narodila samička antilopy nilgau

BRATISLAVA 2. decembra (WebNoviny.sk) – V bratislavskej zoologickej záhrade (ZOO) sa narodila samička antilopy nilgau.

Prvorodička Dewi

Otcom je samec Kieran, ktorý sa narodil v roku 2014 v Bratislave. Jej matka, prvorodička Dewi, sa narodila v roku 2013 v košickej ZOO a o malú samičku sa vzorne stará.

Odporúčame:
Zoo Bojnice chová tento druh po prvý raz v histórii, ide o veľmi vzácneho afrického žeriava

„Krátko po pôrode zistili u matky nižšiu tvorba materského mlieka, preto začali naše chovateľky s čiastočným prikrmovaním mláďatka sušeným kozím mliekom dva- až trikrát denne. Malá samička však aj naďalej pije mlieko od svojej matky, čím získava dôležité látky na tvorbu imunity a správny rast,“ informovala Alexandra Ritterová z bratislavskej ZOO.

Matka s mláďatkom trávia väčšinu času vo vnútornom priestore, no v prípade priaznivého počasia budú chodiť aj do vonkajšieho výbehu.

Názov nilgau pochádza z hindčiny

Antilopa nilgau je najväčšia ázijská antilopa, ktorá sa prirodzene vyskytuje v trávnatých oblastiach Indie, Nepálu a Pakistanu. Názov nilgau pochádza z hindčiny a v preklade znamená modrý býk. U týchto antilop je viditeľný výrazný pohlavný dimorfizmus.

Samce sú väčšie, majú na hlave jednoduché tmavosivé rožky dlhé 25 až 30 cm a srsť majú modro-sivej farby. Samice sú menšie, nemajú rohy a bývajú hnedo sfarbené. Spoločným znakom pre obe pohlavia je čierno-biele pruhovanie na ušiach a v spodnej časti nôh.

V období ruje bojujú samce o teritórium a samice tak, že pokľaknú oproti sebe na predné končatiny a pretláčajú sa.

Viac k témam: ZOO Bratislava
Zdroj: Webnoviny.sk – V bratislavskej zoologickej záhrade sa narodila samička antilopy nilgau © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Atentátnik na Fica možno nebol osamelý vlk, Šutaj Eštok upozornil na jeho vymazanú komunikáciu na sociálnej sieti (video)

Robert Kaliňák uviedol, že rokovania na parlamentnom Výbore pre obranu a bezpečnosť sú dôležité aj preto, lebo sa tam stretáva koalícia s opozíciou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *