Home / SLOVENSKO / Košice majú na dosah grant za milióny eur, uspeli v záverečnom kole výzvy Európskej komisie

Košice majú na dosah grant za milióny eur, uspeli v záverečnom kole výzvy Európskej komisie

15.7.2020 (Webnoviny.sk) – Mesto Košice uspelo v záverečnom kole výzvy Európskej komisie a Hauts-de-France programu Urban Innnovative Actions (UIA) spomedzi 222 prihlásených miest z 23 krajín EU. Má tak na dosah grant vo výške viac ako 4,5 milióna eur na vybudovanie podpornej infraštruktúry pre inovácie prostredníctvom umenia, kreativity a digitálnych technológii. Uviedol to na spoločnej tlačovej besede s partnermi projektu primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Som naozaj rád, že vytvorili projekt, vďaka ktorému sa naše mesto dostalo medzi najlepších. V nasledujúcich rokoch sa tak zaradíme medzi významné metropoly, ktoré budú môcť prostredníctvom tohto programu zlepšovať kvalitu života všetkých obyvateľov. Na základe získaných dát budeme môcť určiť, do ktorej oblasti života v meste sú potrebné investície. Máme jedinečnú možnosť využiť získané finančné prostriedky na realizáciu odvážnych a inovatívnych nápadov,“ uviedol primátor.

Zaujali projektom KSCreativity4WB

Program UIA slúži na podporu inovatívnych projektov z oblastí kultúry a kultúrneho dedičstva, zlepšenia kvality ovzdušia, riešenia demografických zmien či spôsobov zvyšovania kvality životného prostredia a života pomocou zvyšovania efektivity produkcie. V rámci neho bolo v záverečnom 5. kole tejto výzvy hodnotených celkovo 222 žiadostí z 23 krajín EÚ. Napokon uspeli projekty z 11 miest.

Okrem metropoly východu, ktorá zaujala projektom KSCreativity4WB, to boli tri belgické mestá Brusel, Gent a Leiedal, dve talianske Ferrara a Verona, bulharská Sofia, grécke Halandri, maďarská Budapešť, holandský Tilburg a španielska Almería. Košice aj vzhľadom na predchádzajúce úspechy pri podobných projektoch presvedčili hodnotiacu komisiu svojím projektom z oblasti podpory kultúry a kultúrneho dedičstva.

Financie až po odsúhlasení

Z 80 percent bude projekt financovať Európsky fond regionálneho rozvoja, zvyšných 20 percent bude predstavovať spolufinancovanie mesta a deviatich partnerov projektu, ktorými sú Creative Industry, Technická univerzita v Košiciach, Košice IT Valley, K13 – Košické kultúrne centrá, Civitta, Antik telecom, Asbis a OZ Východné pobrežie. Mesto a jeho partneri budú môcť čerpať financie až po odsúhlasení Európskej komisie, ktorej audítori sa na jeseň tohto roku chystajú do Košíc.

V roku 2013 získali Košice ako prvý slovenský zástupca titul Európske hlavné mesto kultúry. O tri roky nato boli Európskym mestom športu. V uplynulom roku bola metropola východu Európskym hlavným mestom dobrovoľníctva. Košice sú zároveň prvým slovenským mestom, ktoré sa v roku 2017 dostalo do siete Kreatívnych miest UNESCO. Momentálne sa Košice uchádzajú o titul Európske zelené mesto 2023.

Viac k témam: Európsky fond regionálneho rozvoja, grant
Zdroj: Webnoviny.sk – Košice majú na dosah grant za milióny eur, uspeli v záverečnom kole výzvy Európskej komisie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký piatok je deň zasvätený spomienke Ježišovho utrpenia a smrti na kríži. Ako si ho veriaci pripomínajú?

V rímskokatolíckych chrámoch sa v tento deň neslúži svätá omša.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *