Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Volkswagen môže pre emisný škandál čeliť aj žalobám v štátoch Európskej únie

Volkswagen môže pre emisný škandál čeliť aj žalobám v štátoch Európskej únie

9.7.2020 (Webnoviny.sk) – Výrobcu automobilov, ktorého manipulované vozidlá sa predávajú v iných členských štátoch Európskej únie, možno žalovať na súdoch týchto štátov.

Rozhodol o tom Súdny dvor Európskej únie v súvislosti so žalobou, ktorú na nemeckého výrobcu áut Volkswagen pre manipulovanie s emisiami podalo rakúske Združenie na informovanie spotrebiteľov (VKI) na krajinskom súde v rakúskom Klagenfurte. Súdny dvor o tom informoval v správe, ktorú vo štvrtok poskytol agentúre SITA.

Združenie na informovanie spotrebiteľov navrhuje, aby Volkswagen zaplatil náhradu škody v sume vyše 3,6 mil. eur. Keďže Volkswagen sídliaci v nemeckom Wolfsburgu odmietol medzinárodnú právomoc rakúskych súdov, krajinský súd v Klagenfurte požiadal Súdny dvor EÚ o výklad nariadenia týkajúceho sa súdnej právomoci. Podľa tohto nariadenia majú právomoc v zásade súdy členského štátu, v ktorom má bydlisko žalovaný.

„Vo veciach mimozmluvnej zodpovednosti však toto nariadenie priznáva osobitnú právomoc súdu miesta, kde sa škoda prejavila, a miesta, kde došlo k príčinnej udalosti, ktorá viedla k tejto škode. V dôsledku toho možno žalovaného žalovať podľa výberu žalobcu pred súdom jedného alebo druhého z týchto dvoch miest,“ uviedol v komuniké Súdny dvor EÚ.

Združenie na informovanie spotrebiteľov zažalovalo Volkswagen v mene 574 rakúskych spotrebiteľov.

Viac k témam: emisný škandál
Zdroj: Webnoviny.sk – Volkswagen môže pre emisný škandál čeliť aj žalobám v štátoch Európskej únie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *