Home / SVET / Americkí vojaci stáli Nemecko počas desiatich rokov takmer miliardu eur, hovoria čísla

Americkí vojaci stáli Nemecko počas desiatich rokov takmer miliardu eur, hovoria čísla

6.7.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecká vláda zaplatila za uplynulé desaťročie za náklady spojené s umiestnením amerických vojakov v Nemecku takmer miliardu eur. Vyplýva to z čísel, ktoré poskytlo nemecké ministerstvo financií, po otázke opozičnej poslankyne zo strany Ľavica Brigitte Freihold. Informujú o tom tlačové agentúry AP a dpa.

Centrum operácií na Blízkom východe

Podľa ministerstva financií zaplatila nemecká vláda v rokoch 2010 – 2019 982,4 milióna eur. Z toho 648,5 milióna eur putovalo na stavebné práce.

Nemecko je centrom pre americké operácie na Blízkom východe a v Afrike. Minulý mesiac americký prezident Donald Trump oznámil, že nariadil zníženie počtu vojakov v Nemecku z 34 500 na 25-tisíc. Nemecko o tomto kroku neupozornili.

Trumpov krok prišiel po tom, čo vyjadril rozhorčenie nad tým, že Nemecko neplní ciele týkajúce sa výdavkov na obranu v rámci NATO.

Nemecko sa k cieľu nepribližuje

Podľa neho Berlín nedáva dosť na svoju obranu a nepribližuje sa k cieľu míňať na to do roku 2024 minimálne dve percentá svojho hrubého domáceho produktu (HDP).

Podľa dát NATO Nemecko míňa na svoju obranu okolo 1,38% HDP. Berlín plánuje do roku 2024 dosiahnuť 1,5% HDP a trvá na tom, že na tejto úrovni naplní ciele NATO o plánovaní obrany.

Spojené štáty vynakladajú na obranu 3,4% HDP a míňajú tak za týmto účelom viac ako všetkých 29 ďalších spojencov dokopy.

Viac k témam: americkí vojaci, armáda, vládne výdavky
Zdroj: Webnoviny.sk – Americkí vojaci stáli Nemecko počas desiatich rokov takmer miliardu eur, hovoria čísla © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *