Home / SLOVENSKO / Podnikateľ Bödör ide na slobodu, sudca rozhodol o jeho nevzatí do väzby

Podnikateľ Bödör ide na slobodu, sudca rozhodol o jeho nevzatí do väzby

5.7.2020 (Webnoviny.sk) – Nitrianskeho podnikateľa Norberta B. prepustil sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici na slobodu a nebude tak stíhaný väzobne.

Podľa sudcu nebola preukázaná dôvodnosť trestného stíhania obvineného za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože prokurátor proti nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Peter K. bude stíhaný vo väzbe

Podnikateľ z Bratislavy Peter K. bude stíhaný vo väzbe pre obavu z možného ovplyvňovania svedkov a pokračovania v trestnej činnosti, teda sudca rozhodol o kolúznej a preventívnej väzbe.

Ani toto rozhodnutie nie je právoplatné, lebo obvinený podal sťažnosť a rozhodne o nej tiež Najvyšší súd SR. Sudca v nedeľu rozhodoval o väzbe pre obvinených podnikateľov viac ako desať hodín. Agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry navrhol súdu vzatie do väzby nitrianskeho podnikateľa Norberta B. a bratislavského podnikateľa Petra K., ktorí sú obvinení z obzvlášť závažného zločinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

S rodinou bol v Chorvátsku

Norbert B. prišiel v piatok neskoro večer na policajné prezídium v Bratislave vypovedať v súvislosti s kauzou Dobytkár. Nitriansky podnikateľ bol s rodinou v Chorvátsku, odkiaľ smeroval rovno na Prezídium PZ. Národná kriminálna agentúra (NAKA) následne nitrianskeho podnikateľa zadržala.

„Národná kriminálna agentúra pokračuje vo vyšetrovaní prípadu z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA). V rámci akcie Dobytkár na celom území Slovenskej republiky vykonala zaisťovacie úkony a vzniesla obvinenie trom fyzickým osobám a dvom právnickým osobám za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie v tejto chvíli bližšie informácie nie je možné poskytnúť,“ informovala v piatok ráno Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.

Zaisťovacie úkony na celom Slovensku

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) v reakcii uviedlo, že nemá kompetencie poskytovať informácie k policajnej razii ani k vyšetrovaniu.

„MPRV SR v prípade potreby bude s orgánmi činnými v trestnom konaní plne súčinné. Bližšími informáciami o priebehu vyšetrovania nedisponujeme a ani informácie o priebehu vyšetrovania nemôžeme poskytovať, aby nedošlo k jeho mareniu,“ reagoval v piatok pre agentúru SITA Daniel Hrežík z Odboru komunikácie a marketingu MPRV SR.

NAKA v rámci akcie Dobytkár opakovane od marca vykonáva zaisťovacie úkony na celom území Slovenska. Dôvodom sú podozrenia z korupčnej trestnej činnosti a legalizácie príjmov z trestnej činnosti z prostredia Pôdohospodárskej platobnej agentúry.

Začiatkom mája polícia informovala, že v tejto kauze eviduje spolu 19 obvinených fyzických osôb a päť obvinených právnických osôb. Všetky osoby sú obvinené z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti, pričom väzobne je stíhaných šesť osôb. Zadokumentovaná výška úplatkov má podľa polície približnú hodnotu 10 miliónov eur.

V rámci vyšetrovania tejto kauzy policajti obvinili napríklad bývalého šéfa PPA Juraja K. alebo finančníka Martina K.

Viac k témam: akcia „Dobytkár“, súdy, väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikateľ Bödör ide na slobodu, sudca rozhodol o jeho nevzatí do väzby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *