Home / EKONOMIKA / Šéfovať Euroskupine chcú štyria ministri financií, medzi nimi aj Peter Kažimír

Šéfovať Euroskupine chcú štyria ministri financií, medzi nimi aj Peter Kažimír

BRUSEL 1. decembra (WebNoviny.sk) – Okrem slovenského ministra financií Petra Kažimíra kandidujú na post šéfa Euroskupiny, čiže neformálneho združenia ministrov financií krajín eurozóny, aj ministri financií Portugalska, Luxemburska a Lotyšska.

Favoritom Centeno

Európska rada informovala, že výber nástupcu doterajšieho šéfa Euroskupiny, holandského socialistu Jeroena Dijsselbloema, sa na pondelkovej schôdzke ministrov financií v Bruseli uskutoční viackolovými voľbami.

Odporúčame:
Kažimír potvrdil svoju kandidatúru na šéfa Euroskupiny, pozitívom je jeho stranícka príslušnosť

Podľa agentúry AP sa za favorita na funkciu považuje portugalský socialista Mário Centeno. Kandidatúru portugalského ministra financií v budúcotýždňových voľbách šéfa Euroskupiny portugalská vláda potvrdila vo štvrtok krátkym vyhlásením.

Portugalská ekonomika opäť rastie

Centeno vzdelanie získal na Harvardovej univerzite. Je členom portugalskej vlády, ktorá sa moci ujala v decembri 2015 a demonštratívne zrušila mnohé úsporné opatrenia prijaté v krajine v súvislosti s núdzovou pomocou v sume 78 mld. eur z roku 2011.

Centeno pred tým, ako sa stal ministrom, kritizoval úsporné opatrenia ako príčinu tri roky trvajúcej recesie v krajine. Portugalská ekonomika teraz opäť rastie a prognózuje sa, že za tento rok sa zväčší o 2,3 percenta.

 

Viac k témam: Európska únia, Euroskupina, Mário Centeno, Peter Kažimír
Zdroj: Webnoviny.sk – Šéfovať Euroskupine chcú štyria ministri financií, medzi nimi aj Peter Kažimír © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *