Home / šport / Ostatné športy / Natália Hejková je v basketbale pojmom, stala sa najúspešnejšou trénerkou ženskej Euroligy

Natália Hejková je v basketbale pojmom, stala sa najúspešnejšou trénerkou ženskej Euroligy

1.7.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenku Natáliu Hejkovú vyhlásili za najúspešnejšiu trénerku modernej éry ženskej basketbalovej Euroligy. Informuje o tom oficiálny web Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA).

Skúsená 66-ročná odborníčka od sezóny 1996/1997 až päťkrát získala titul v uvedenej súťaži a podarilo sa jej to s troma klubmi v troch rôznych dekádach – dvakrát s Ružomberkom (1999 a 2000), dvakrát so Spartakom Moskva (2007 a 2008) a raz z USK Praha (2015). V pražskom klube pôsobí doteraz.

Členka Siene slávy FIBA

Druhý za Hejkovou skončil Francúz Laurent Buffard, ktorý získal dvakrát titul ako lodivod US Olympic Valenciennes-Orchies (2002 a 2004). Na tretiu priečku sa dostal Nemec Olaf Lange za dve prvenstvá s ruským Jekaterinburgom (2013 a 2016).

Za nimi nasledujú Španiel Lucas Mondelo, Francúz Olivier Hirsch, ďalší Španieli Miguel Méndez (všetci po dva tituly) a Roberto Íňiguez, Čech Jan Bobrovský, Rus Igor Grudin a Američanka Pokey Chatmanová (všetci jeden titul).

Hejkovú v lete 2019 uviedli do Siene slávy Medzinárodnej basketbalovej federácie (FIBA). Je držiteľkou viacerých klubových rekordov na Slovensku.

Celkovo získala 22 titulov klubovej majsterky svojej krajiny. K desiatimi slovenským pridala 7 českých, 3 československé a 2 ruské tituly.

Zlato aj striebro z ME

Na reprezentačnej úrovni bola v roku 1997 asistentkou Tibora Vasiľka, keď Slovenky skončili strieborné na ME v Budapešti.

Ako hlavná trénerka reprezentácie Slovenska obsadila 8. miesto na MS v roku 1998 a 4. miesto na ME 1999 v Poľsku.

S reprezentáciou Ruska získala ako asistentka trénera Igora Grudina titul majsteriek Európy v roku 2007 a bronz na olympijských hrách 2008 v Pekingu.

Slovenská basketbalová asociácia (SBA) ju vyhlásila za Trénerku storočia na Slovensku.

Viac k témam: Euroliga basketbalistiek
Zdroj: Webnoviny.sk – Natália Hejková je v basketbale pojmom, stala sa najúspešnejšou trénerkou ženskej Euroligy © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *