Home / EKONOMIKA / Rozpočet Európskej únie na budúci rok je schválený, Turecko dostane financie len pod podmienkou

Rozpočet Európskej únie na budúci rok je schválený, Turecko dostane financie len pod podmienkou

BRATISLAVA 30. novembra (WebNoviny.sk) – Európsky parlament schváli rozpočet Európskej únie na rok 2018. Únia by podľa neho mala mať v budúcom roku k dispozícii na svoje záväzky spadajúce do budúceho alebo nasledujúcich rokov 160,1 mld. eur. Platobné rozpočtové prostriedky na úhradu predchádzajúcich a nových záväzkov sú stanovené na 144,7 mld. eur. Informoval o tom Európsky parlament.

Cez europoslancov tak neprešla snaha ministrov členských štátov zoškrtať rozpočet v kapitole rastu a zamestnanosti o 750 mil. eur. Na druhej strane europarlament podporil zvýšenie financií pre Iniciatívu na podporu zamestnanosti mladých ľudí o 116,7 mil. eur v záväzkovej časti rozpočtu na celkových 350 mil. eur.

Navýšili zdroje pre zamestnanosť mladých

Dodatočné prostriedky nad rámec návrhu Európskej komisie by po prerokovaní rozpočtu v Európskom parlamente mali tiež smerovať na programy v oblasti podpory rastu a zamestnanosti.

Pre rámcový program výskum a inovácie Horizont 2020 to znamená plus 110 mil. eur, pre program Erasmus+ navýšenie zdrojov o 24 mil. eur a pre program na podporu konkurencieschopnosti malých a stredných podnikov COSME rozpočet stúpol o 15 mil. eur.

Odporúčame:
Mikloš: Európska únia je inštitúciou, z ktorej profitujú najmä krajiny ako Slovensko

O 34 mil. eur sa navyšujú aj zdroje na podporu zamestnanosti mladých v poľnohospodárstve na vidieku a o 95 mil. eur stúpne podpora pre poľnohospodárske postupy prospešné pre klímu a životné prostredie.

Okrem toho sa europoslancom podarilo navýšiť zdroje v oblasti bezpečnosti pre Europol a Eurojust a v súvislosti s riešením migračnej krízy si polepší aj Európsky podporný úrad pre azyl. Zdroje na vonkajšie opatrenia súvisiace s migráciou sa oproti návrhu komisie navýšili o 80 mil. eur.

Zoškrtali pomoc pre Turecko

Na druhej strane europoslanci presadili zoškrtanie predvstupovej pomoci pre Turecko o 105 mil. eur, čo odôvodňujú zhoršujúcou sa situáciou v oblasti demokracie, právneho štátu a ľudských práv v krajine. Zároveň však naplánovali 70-miliónovú rezervu, ktorej uvoľnenie je podmienené zlepšením situácie v Turecku.

Odporúčame:
Stabilita Nemecka je hlavným cieľom koaličných rokovaní, vraví Merkelová

Rozdelenie súm na záväzky a platby v európskom rozpočte vyplýva z toho, že Európska únia financuje aj viacročné projekty. Záväzková časť rozpočtu tak definuje objem financií určených na projekty, ku ktorých realizácii sa únia môže v danom roku zaviazať bez toho, aby ich zároveň musela v tom istom roku v plnej miere uhradiť.

Platobné rozpočtové prostriedky predstavujú financie, ktoré má Európska únia reálne k dispozícii na úhradu predchádzajúcich a nových záväzkov čiastočne alebo plne splatných v danom rozpočtovom roku.

Viac k témam: Európska únia, rozpočet, Turecko
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozpočet Európskej únie na budúci rok je schválený, Turecko dostane financie len pod podmienkou © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavných kontrolórov v samosprávach je málo, problémom je podľa Andrassyho nedostatočná legislatíva

Predseda NKÚ považuje za skutočne kritické, ak výška úväzkov miestneho kontrolóra presahuje viac ako 170 percent, alebo ak počet obcí, ktoré má na starosti jeden kontrolór, je viac ako 10.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *