Home / SLOVENSKO / Tisícky domácností v Banskobystrickom kraji sú pre snehovú kalamitu bez elektriny

Tisícky domácností v Banskobystrickom kraji sú pre snehovú kalamitu bez elektriny

BANSKÁ BYSTRICA 30. novembra (WebNoviny.sk) – K výrazným výpadkom elektrickej energie dochádza vo štvrtok od piatej rána na území Banskobystrického kraja v dôsledku nepriaznivého počasia, najmä mokrého snehu.

Odporúčame:
Aktualizované: Sneženie komplikuje dopravu na Slovensku, Donovaly sú uzavreté pre všetky vozidlá

Najhoršia situácia je podľa Stredoslovenskej energetiky – Distribúcie, a.s. (SSE-D) momentálne v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty a Banskej Bystrice. „Aktuálne evidujeme bez prúdu viac ako 300 trafostaníc, ktoré zásobujú zhruba 27-tisíc odberných miest,“ uviedol pre agentúru SITA hovorca SSE-D Miroslav Gejdoš.

Bez prúdu viac ako 300 trafostaníc

Najkritickejšia situácia je v okolí Žiaru nad Hronom, Rimavskej Soboty, Banskej Bystrice a Žiliny, pričom je pravdepodobné, že počet porúch bude ešte narastať. Pracovníci SSE-D sú v pohotovosti a snažia sa, aby poruchy čo najskôr lokalizovali a mohli začať pracovať na ich odstránení.

Odporúčame:
Autobusy v Nitre meškajú aj hodinu alebo nejdú, problémy má aj MHD v Bratislave

V niektorých prípadoch je to veľmi náročné pre počasie, nedostupný alebo rozmočený terén. „Všetkých odberateľov by sme chceli ubezpečiť, že SSE-D robí všetko preto, aby mali domácnosti elektrinu opäť k dispozícii v čo najkratšom čase. Zároveň by sme ich však chceli požiadať o pochopenie a trpezlivosť,“ dodal hovorca.

Výstraha druhého stupňa

V celom Banskobystrickom kraji platí podľa predpovede Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) 2. stupeň výstrahy pred snežením až do 16:00.

Miestami by malo spadnúť 35 až 40 centimetrov nového snehu. Táto výška nového snehu predstavuje podľa meteorológov veľké nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä dopravu a pohyb osôb.

Predpokladaná výška nového snehu je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká.

Viac k témam: BBSK Banskobystrický samosprávny kraj, elektrina, snehová kalamita
Zdroj: Webnoviny.sk – Tisícky domácností v Banskobystrickom kraji sú pre snehovú kalamitu bez elektriny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Uniknuté video s atentátnikom Cintulom natočil príslušník úradu pre ochranu ústavných činiteľov, tvrdí Hamran (video)

Na videu je útočník Juraj Cintula na obvodom oddelení polície a hovorí o svojom názore na politiku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *