Home / EKONOMIKA / Europoslanci žiadajú prijať ozdravný plán obnovy ekonomiky, plán Európskej komisie je minimálny

Europoslanci žiadajú prijať ozdravný plán obnovy ekonomiky, plán Európskej komisie je minimálny

18.6.2020 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v rozprave pred júnovým samitom vyzvali lídrov krajín Európskej únie (EÚ) na urýchlenú dohodu na ozdravnom pláne a vyjadrili sa aj k rokovaniam o budúcich vzťahoch medzi Úniou a Spojeným kráľovstvom.

Europoslanci dohodu nepodporia

Parlament nepodporí dohodu EÚ so Spojeným kráľovstvom za každú cenu, vyhlásili viacerí poslanci v súvislosti s rozhovormi o budúcom usporiadaní vzájomných vzťahov.

Časť zákonodarcov tiež odmietla snahy Spojeného kráľovstva obmedziť rokovania iba na vybrané otázky, ignorujúc pritom zvyšné oblasti.

Viac k téme Ekonomické dopady koronavírusu

Podľa viacerých rečníkov by sa obe strany mali pridŕžať minuloročného politického vyhlásenia podpísaného zástupcami Spojeného kráľovstva a Európskej únie, ktoré vymedzuje jasný rámec pre budúce vzťahy.

Na rokovania ostáva už len 204 dní

Poslanci tiež vyzvali, aby sa záväzky vyplývajúce z dohody o brexite napĺňali v dobrej viere, a to najmä s prihliadnutím na záujmy britských občanov v Európskej únii a občanov EÚ v Spojenom kráľovstve.

Vyjadrili tiež nádej v novú dynamiku rokovaní, na ktorých ukončenie zostáva už iba 204 dní.

Parlament sa k rokovaniam oficiálne vyjadrí vo štvrtok prostredníctvom nelegislatívneho uznesenia, ktorého autori predstúpia aj pred novinárov.

Ozdravný plán EÚ po pandémii

V súvislosti s dlhodobým rozpočtom EÚ a ozdravným balíkom po pandémii ochorenia COVID-19 poslanci vyzvali lídrov členských štátov, aby sa urýchlene dohodli na spoločnom postoji.

Čas je podľa zákonodarcov neúprosný a ekonomika sa musí urýchlene pozviechať. Ozdravný plán EÚ môže rozbehnúť proces obnovy, na jeho úspešné dokončenie je však nevyhnutné prijať ambiciózny dlhodobý rozpočet EÚ, uviedli viacerí rečníci.

Mnoho poslancov v rozprave zároveň zdôraznilo, že návrh z dielne Európskej komisie predstavuje iba absolútne minimum.

V tejto súvislosti vyzvali aj na posilnenie úlohy Európskeho parlamentu v procese formovania a implementácie ozdravného balíka zdôrazňujúc, že kríza sa nemôže stať dôvodom na oslabenie demokracie.

Témou bude aj dlhodobý rozpočet EÚ

Lídri krajín EÚ sa na júnovom samite budú zaoberať fondom obnovy Únie, ktorý by mal členským štátom pomôcť vysporiadať sa s krízou spôsobenou ochorením COVID-19.

Diskutovať budú aj o budúcom dlhodobom rozpočte EÚ, ktorého prepracovanú verziu predstavila Európska komisia na pôde Európskeho parlamentu 27. mája.

Rokovanie lídrov EÚ poslúži podľa samotnej Rady ako dôkladná príprava na ich neskorší samit.

Predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen poinformujú lídrov členských štátov aj o výsledkoch ich rokovania na vysokej úrovni s britským premiérom Borisom Johnsonom, ktoré sa uskutočnilo 15. júna prostredníctvom videokonferencie.

Informácie agentúre SITA poskytla tlačová atašé Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak.

Viac k témam: Brexit, dohoda, Ekonomické dopady koronavírusu, rozpočet Európskej únie
Zdroj: Webnoviny.sk – Europoslanci žiadajú prijať ozdravný plán obnovy ekonomiky, plán Európskej komisie je minimálny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *