Home / SVET / Strýko sýrskeho prezidenta je odsúdený zo sprenevery štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria

Strýko sýrskeho prezidenta je odsúdený zo sprenevery štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria

17.6.2020 (Webnoviny.sk) – Strýka sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada odsúdili v stredu vo Francúzsku na štyri roky väzenia za pranie špinavých peňazí. Súd v Paríži uznal Rifáta al-Asada vinným zo sprenevery sýrskych štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria vo Francúzsku v hodnote 90 miliónov eur. Osemdesiatdvaročný al-Asad obvinenia odmieta a jeho právnici už avizovali, že sa odvolajú. Jeho majetky v Paríži a Londýne budú zabavené, rozhodol tiež súd.

Bývalý sýrsky viceprezident a brat dlhoročného lídra Háfiza al-Asada žije v exile v Európe od neúspešného pokusu o puč v 80. rokoch. Mimovládne organizácie poukázali v roku 2014 na jeho veľké majetkové nezrovnalosti a francúzske orgány ich začali vyšetrovať. Proces sa začal vlani 9. decembra. Al-Asad vinu popiera a tvrdí, že dostával dary od saudskoarabskej kráľovskej rodiny.

Jeho francúzske majetky zahŕňajú napríklad dve parížske rezidencie, žrebčín, zámok či 7 300 metrov štvorcových kancelárskych priestorov v Lyone. Niekoľko luxusných nehnuteľností mu už úrady skonfiškovali.

Viac k témam: mimovládne organizácie, pranie špinavých peňazí, sprenevera
Zdroj: Webnoviny.sk – Strýko sýrskeho prezidenta je odsúdený zo sprenevery štátnych fondov na vybudovanie realitného impéria © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Španielsko poskytlo Ukrajine ďalšiu pomoc, armáde dodali rakety pre systémy protivzdušnej obrany Patriot

Povedala to španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *