Home / EKONOMIKA / Agentúra Fitch aj napriek dopadom koronakrízy potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

Agentúra Fitch aj napriek dopadom koronakrízy potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni

15.6.2020 (Webnoviny.sk) – Medzinárodná ratingová agentúra Fitch potvrdila Nemecku dlhodobý emisný rating (IDR) v zahraničnej mene na najvyššom stupni AAA so stabilným výhľadom.

Pandémia ochorenia Covid-19 síce má významný vplyv na nemeckú ekonomiku, ale vzhľadom na silnú štartovaciu pozíciu sa podľa agentúry očakáva, že reakcia na pandémiu v oblasti hospodárskej politiky podporí ekonomické zotavenie bez narušenia základov pre rating na úrovni AAA.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Prognózuje sa, že nemecký hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku oslabí o 6,7 percenta a v budúcom roku sa zväčší o 4,8 percenta.

Agentúra Fitch odhaduje, že deficit rozpočtu krajiny v roku 2020 stúpne na úroveň 8,6 percenta HDP. Predpovedá však, že v roku 2021 sa rozpočtový deficit výrazne zníži, keďže zotavovanie ekonomiky zosilnie a skončí sa platnosť dočasných fiškálnych opatrení.

Agentúra Fitch zároveň odhaduje, že verejný dlh Nemecka sa v tomto roku zvýši na 74 percent HDP z úrovne 60 percent HDP, na ktorej bol v roku 2019. Základná prognóza agentúry ráta s tým, že verejný dlh krajiny sa začne znižovať až v roku 2022 a na úroveň 60 percent HDP by sa opäť mohol dostať v rokoch 2027 – 2028.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus COVID-19 v Nemecku, rating, rating Nemecka
Zdroj: Webnoviny.sk – Agentúra Fitch aj napriek dopadom koronakrízy potvrdila rating Nemecka na najvyššom stupni © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *