Home / SLOVENSKO / Ukrajina sa stala partnerskou krajinou NATO, slovenská diplomacia víta rozhodnutie aliancie

Ukrajina sa stala partnerskou krajinou NATO, slovenská diplomacia víta rozhodnutie aliancie

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenská republika víta zaradenie Ukrajiny medzi partnerské krajiny Severoatlantickej aliancie (NATO) s rozšírenými možnosťami praktickej spolupráce (EOP).

Uviedlo to Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZV) v správe, ktorú agentúre SITA zaslal tlačový odbor rezortu.

Možnosť účasti na cvičeniach

Piatkové rozhodnutie, ktoré podporili všetky členské krajiny NATO, vníma rezort diplomacie ako ocenenie doterajšej spolupráce Ukrajiny s alianciou.

Posilnené partnerstvo tak podľa MZV umožní ukrajinskej vláde napĺňať svoje ciele a zvyšovať schopnosť medzinárodnej spolupráce ukrajinských ozbrojených síl prostredníctvom účasti na konkrétnych aliančných programoch a cvičeniach.

„Slovenská republika uznáva územnú celistvosť a nezávislosť Ukrajiny v jej medzinárodne uznaných hraniciach. Demokratická a stabilná Ukrajina je dôležitá pre zachovanie bezpečnosti a stability celého euroatlantického priestoru,“ uviedlo MZV v tlačovej správe.

Slovensko pomáha Ukrajine

Dodalo, že Slovensko pomáha na Ukrajine v praktickej oblasti aj prostredníctvom Zvereneckého fondu NATO pre likvidáciu nevybuchnutej munície a nástražných výbušných systémov, v ktorom je Slovensko vedúcou krajinou.

Táto forma spolupráce podľa MZV predstavuje prejav solidarity s krajinou sužovanou ozbrojeným konfliktom a tiež dôkaz spôsobilosti Slovenska prispieť k budovaniu bezpečnosti v krajine.

Viac k témam: NATO
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina sa stala partnerskou krajinou NATO, slovenská diplomacia víta rozhodnutie aliancie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Koniec anonymity darcov a nové označenie. Mimovládkam chýba transparentnosť, pripravovaný zákon SNS to má napraviť

O novele zákona o neziskových organizáciách poskytujúcich všeobecne prospešné služby sa bude rokovať už na aprílovej schôdzi.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *