Home / SVET / Premiéra Conteho vypočúvali prokurátori, dôvodom je pomalé prijímanie opatrení počas pandémie

Premiéra Conteho vypočúvali prokurátori, dôvodom je pomalé prijímanie opatrení počas pandémie

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Talianskeho premiéra Giuseppeho Conteho vypočúvali prokurátori, ktorí vyšetrujú pomalé kroky vlády v dvoch mestách v provincii Bergamo v regióne Lombardsko na začiatku epidémie koronavírusu v Taliansku.

Lekári a virológovia tvrdia, že dvojtýždňové oneskorenie pri zavádzaní karantény v mestách Alzano a Nembro umožnilo vírusu šíriť sa v provincii, v ktorej zaznamenali v marci 571-percentný nárast úmrtí v porovnaní s priemerom za posledných päť rokov.

Viac o téme: Koronavírus

Hlavná prokurátorka Maria Cristina Rota dorazila v piatok ráno spolu so svojím tímom do úradu premiéra Palazzo Chigi v Ríme. Okrem Conteho by mala vypočúvať tiež ministrov vnútra a zdravotníctva. Taliansko zaznamenalo prvý domáci prípad 21. februára v provincii Lodi v Lombardsku. Vláda dala desať miest v provincii okamžite do karantény, aby zastavila šírenie vírusu.

Alzano a Nembro zaregistrovali prvé prípady o dva dni neskôr, 23. februára, avšak vláda v ich prípade podobné opatrenia neprijala ďalšie dva týždne, až kým 7. marca neuzavrela celé Lombardsko. Conte v tejto súvislosti pre taliansky denník La Stampa povedal, že konal na základe „vedy a svedomia“.

Viac k témam: Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v Taliansku, Pandémia, vládne opatrenia
Zdroj: Webnoviny.sk – Premiéra Conteho vypočúvali prokurátori, dôvodom je pomalé prijímanie opatrení počas pandémie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *