Home / EKONOMIKA / Koronavírus zrazil aj platy na Slovensku, najviac to pocítili zamestnanci v ubytovaní a reštauráciách

Koronavírus zrazil aj platy na Slovensku, najviac to pocítili zamestnanci v ubytovaní a reštauráciách

12.6.2020 (Webnoviny.sk) – Priemerná nominálna mesačná mzda v apríli tohto roka v sektore ubytovania medziročne klesla o 26,9 percenta na 543 eur. Výraznejší pokles priemerných hrubých zárobkov zaznamenali aj reštaurácie a pohostinstvá a priemysel.

Medziročný prepad

V reštauráciách a pohostinstvách išlo o medziročný prepad o 9,8 percenta na 460 eur a v priemysle sa priemerná mzda znížila o 8,8 percenta na 1 083 eur.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Menej zarábali aj zamestnanci v doprave a skladovaní, kde v apríli priemerná nominálna mzda klesla medziročne o 5,5 percenta na 956 eur. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

V predaji a oprave motorových vozidiel išlo o pokles priemernej mesačnej mzdy o 4,8 percenta na 981 eur, v informačných a komunikačných činnostiach o 2,9 percenta na 1 994 eur a v stavebníctve o 1,4 percenta na 722 eur.

Maloobchod a veľkooobchod si polepšil

Priemerná mesačná mzda vzrástla v apríli oproti aprílu vlaňajška len vo vybraných trhových službách, a to o 1,8 percenta na 999 eur, v maloobchode o 1,6 percenta na 759 eur a vo veľkoobchode o 0,8 percenta na 1 014 eur.

Priemerná reálna mesačná mzda v apríli tohto roka medziročne klesla vo všetkých sledovaných odvetviach, najviac v ubytovaní o 28,4 %. V činnostiach reštaurácií a pohostinstiev sa znížila o 11,7 %, priemysle o 10,7 %, doprave a skladovaní o 7,4 %, predaji a oprave motorových vozidiel o 6,8 %.

Nadol išla aj v informačných a komunikačných činnostiach o 4,9 %, stavebníctve o 3,4 %, veľkoobchode o 1,3 %, maloobchode o 0,5 % a vo vybraných trhových službách o 0,3 %.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Priemerná mesačná mzda
Zdroj: Webnoviny.sk – Koronavírus zrazil aj platy na Slovensku, najviac to pocítili zamestnanci v ubytovaní a reštauráciách © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *