Home / SVET / Hranice v rámci Schengenu by sa podľa eurokomisárky Johanssonovej mohli otvoriť do konca júna

Hranice v rámci Schengenu by sa podľa eurokomisárky Johanssonovej mohli otvoriť do konca júna

5.6.2020 (Webnoviny.sk) – Európa by mohla svoju zónu voľného pohybu obnoviť do konca júna, avšak cestujúci mimo územia Schengenu doňho nebudú mať povolený vstup skôr než v júli.

Uviedla to v piatok eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová po rokovaní ministrov vnútra členských štátov.

Obmedzenia pohybu fungujú

Po vypuknutí pandémie v Taliansku zaviedlo 26 členov Schengenského priestoru vo februári obmedzenia na hraniciach so svojimi susedmi s cieľom zabrániť šíreniu ochorenia.

Tento krok spôsobil dopravné zápchy a zablokoval rozvoz zdravotníckeho materiálu.

“Osobne si myslím, že sa vrátime k plne funkčnému Schengenskému priestoru a voľnému pohybu občanov najneskôr koncom júna,“ povedala eurokomisárka novinárom po videokonferencii.

Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (ECDC) si podľa nej myslí, že obmedzenia pohybu a ďalšie zdravotné opatrenia fungujú.

Cesty do Európy sú zakázané

Podľa centra podľahlo koronavírusu v Európe viac než 168-tisíc ľudí, predovšetkým vo Veľkej Británii, Taliansku, Francúzsku a Španielsku.

“Fyzické odstupy a ďalšie opatrenia súvisiace so zdravím sú, samozrejme, stále potrebné. Podľa zdravotníckych úradov však už nie je žiadny pádny dôvod pre cestovné obmedzenia alebo opatrenia na hraniciach v rámci Schengenského priestoru únie,“ uviedla Johanssonová.

Všetky cesty do Európy s výnimkou nevyhnutných sú zakázané do 15. júna, mnohí ministri však naznačujú, že by tento termín chceli predĺžiť až do začiatku júla, dodala eurokomisárka.

Viac k témam: hranice, Koronavírus, Schengen
Zdroj: Webnoviny.sk – Hranice v rámci Schengenu by sa podľa eurokomisárky Johanssonovej mohli otvoriť do konca júna © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *