Home / SLOVENSKO / Kaviarne a nákupné centrá sme vymenili za les a turistické chodníky

Kaviarne a nákupné centrá sme vymenili za les a turistické chodníky

4.6.2020 (Webnoviny.sk) – O koronavíruse a zmene nášho života, ktorú so sebou jeho šírenie prinieslo, bolo už veľa popísaného. Napriek všetkým mínusom, pravdou je, že mnohým z nás toto neľahké obdobie prinieslo do života aj niekoľko kladných zmien. Spomalili sme na chvíľu, venovali sme viac času rodine a naučili sme sa viac chodiť do prírody. Keďže tá bola jediná „povolená“. Našou kaviarňou, terasou či korzom sa tak na istý čas stali lesné chodníky, turistické trate a odľahlé miesta v doslova“ „zelenej zóne“.  Inšpirujte sa s nami a objavujte aj naďalej výhody ľahšej turistiky.

Čistenie hlavy, radosť pre telo

Žijeme v konzumnej spoločnosti, v rámci ktorej sa večne za niečím naháňame. Za lepšími výsledkami v práci, vyšším platom, lepším autom, plným šatníkom či krajším domom. Je preto viac ako príjemné aspoň na chvíľu od tohto všetkého odísť a vychutnať si miesta, kde nezáleží na tom, čo máte oblečené alebo čo ste si práve objednali. Mnohí z nás objavili čaro prechádzok v lese a v rámci turistických trás až v čase obmedzení v dôsledku šíriaceho sa koronavírusu. Akási z núdze cnosť, ktorá sa ale premenila na príjemný zvyk. Prechádzka tohto typu je totižto vhodná pre všetky vekové kategórie, nezaťažuje pohybový aparát a priaznivo vplýva na celý náš organizmus.

Otázka akéhokoľvek pohybu je to obzvlášť aktuálna téma vzhľadom na skutočnosť, že žijeme v dome sedavých zamestnaní a „home officov“. To sa odzrkadľuje aj na našom zdraví a váhe. Lekári a vedci na to hromadne upozorňujú. Napríklad, podľa organizácie WOF (World Obesity Federation) bude v roku 2025 na svete 2,7 miliardy dospelých pacientov, trpiacich obezitou. Za týmto alarmujúcim číslom sú v podstate dve hlavné skutočnosti – nevyvážená strava a nedostatočný pohyb.

V kontexte toho si mnohokrát ani neuvedomujeme, že väčšinu času počas dňa trávime v jednej či dvoch polohách, ktoré pre nás nie sú prirodzené a najvhodnejšie. Postupne tak prichádza rad ťažkostí ako opuchy nôh, problémy s chrbticou, ale aj sťažené zažívanie. Nedostatočný pohyb spôsobuje problémy s červami a samozrejme, priberanie.  Svoje si odnesie aj svalstvo. Jeho ochabnutie prináša rovnako tak mnoho neduhov. U žien navyše je dôležité posilňovať brušné svalstvo a panvové dno aj z dôvodu materstva. Niektoré štúdie dokonca poukazujú na to, že sedavý spôsob života prináša nedostatočné prekrvenie mozgu, čo môže viesť k rôznym neurologickým problém, až k samotnej demencii.

Chôdza je nám prirodzená

Jedným z najprirodzenejších pohybov je pritom práve chôdza. Navyše, neprináša žiadne komplikácie. Nemusíte sa nikam objednávať na cvičenie,  stačí iba nájsť pekné miesto a vyraziť. Pridanou hodnotou je v tomto prípade, samozrejme, čerstvý vzduch, ktorý ocenia najme ľudia z mesta. Dostatočné prekrvenie a postupné zvyšovanie kapacity našich pľúc je rovnako tak mimoriadne dôležité pre našu kondíciu. Pravidelná hodinka či dve chôdze nám zabezpečia:

zníženie očného tlaku, a tým aj prevencia pred šedým či zeleným zákalom
zníženie rizika Alzheimerovej choroby či ďalších neurologických ochorení
posilnenie pohybového aparátu: zlepšenie stavu kostí, pohyblivosti kĺbov a pevnosti svalov
zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení
zlepšenie nášho dýchania
a samozrejme, lepšiu reguláciu našej váhy, ktorá ma veľký vplyv na celkovú rovnováhu v otázke hormónov a metabolických procesov v našom tele

Sledujte si svoj pohyb

Pre ešte väčšiu motiváciu a dobrý pocit samých so seba, je dobré si svoj aktívny pohyb sledovať. Ako inak, než pomocou moderných technológií. Samozrejme, i telo samotné vám zdravotné zlepšenie dá najavo. Výsledky pravidelného pohybu na čerstvom vzduchu pocítite v podobe kvalitnejšieho spánku, menších bolestí chrbta či znižovania váhy a úpravy zažívania. No pre úplný a presný prehľad o svojej fyzickej aktivite využite „smart watch“. Napríklad,  Samsung Galaxy Watch Active, s ktorými  budete mať dokonalý prehľad o celkovej fyzickej aktivite. Vďaka nim si ľahko odsledujete, či ste naplnili aspoň minimálny denný limit pre zdravie, čo v prípade chôdze znamená 10 000 krokov. Ponúkajú, mimo iné, meranie tepu zo zápästia, výpočet kalórií, meranie vzdialeností a rýchlosti, ale aj meranie vyjdených poschodí či intervalový tréning. Dokonca vám odmerajú aj váš spánok. To všetko navyše v štýlovom prevedení.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Samsung
Zdroj: Webnoviny.sk – Kaviarne a nákupné centrá sme vymenili za les a turistické chodníky © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

NATO je predovšetkým mierová organizácia, nerieši medzinárodné konflikty použitím sily, vyhlásil Blanár

Slovensko si pripomína 20. výročie vstupu do NATO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *