Home / EKONOMIKA / Slovenskú poštu povedie Martin Ľupták, na čele spoločnosti nahradil Petra Helexu

Slovenskú poštu povedie Martin Ľupták, na čele spoločnosti nahradil Petra Helexu

1.6.2020 (Webnoviny.sk) – Novým predsedom predstavenstva spoločnosti Slovenská pošta, a. s. sa od 1. júna stal Martin Ľupták. Zároveň bude vykonávať aj povinnosti generálneho riaditeľa, kým Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) ako jediný akcionár Slovenskej pošty vyhlási výberové konanie a vyberie nového generálneho riaditeľa spoločnosti.

Plánuje transformáciu

Ľupták na čele Slovenskej pošty vymenil Petra Helexu na základe rozhodnutia ministra dopravy a výstavby Andreja Doležala (Sme rodina). O zmene vo vedení informovala v pondelok agentúru SITA hovorkyňa Slovenskej pošty Iveta Dorčáková.

Vedenie Slovenskej pošty označil Ľupták za novú výzvu. „Nielen preto, že ide o spoločnosť, ktorá je jedným z najväčších zamestnávateľov na Slovensku, ale aj pre jej potenciál transformovať sa na modernú a efektívnu európsku poštu,“ povedal nový šéf spoločnosti s tým, že má jasno v tom, kam by pod jeho vedením mohla rásť.

„Cieľom nie sú abstraktné vízie, ale smelé a konkrétne čísla. Preto verím, že by sa Slovenská pošta mohla v budúcnosti dostať na úroveň podniku, ktorý bude zrkadlom a vzorom hlavne pre iné poštové podniky vo svete, a na ktorú budú aj jej zamestnanci pyšní,“ uviedol Ľupták.

Zároveň poďakoval súčasnému manažmentu Slovenskej pošty za pracovné nasadenie, ale aj za úspešné zavádzanie nových projektov a služieb, na ktoré chce nadviazať.

Manažoval rôzne súkromné spoločnosti

Ľupták vyštudoval Obchodnú fakultu so zameraním na komerčnú diplomaciu na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Pôsobil v rôznych oblastiach na Slovenku aj v zahraničí. Manažoval a riadil niekoľko súkromných spoločností, a to ako člen predstavenstva švédskej spoločnosti Bring Linehaul A.B., predseda predstavenstva v oblasti poradenstva Eurocontrol, s. r. o., senior viceprezident Slovenskej spoločnosti pre kvalitu.

Bol aj predsedom predstavenstva v spoločnosti Elbacert, a. s., viceprezidentom a výkonným členom Európskej organizácie pre kvalitu a tiež pôsobil v Združení cestných dopravcov SR ČESMAD Slovakia.

Má skúsenosti s vedením BringTrucking

Od roku 2006 bol podpredsedom predstavenstva a generálnym riaditeľom pre logistiku, dopravu a automobilový priemysel v spoločnosti BringTrucking, a. s., dcérskej spoločnosti Nórskej pošty, kde zodpovedal za podnikový rast, obchodné stratégie, obstarávanie, audity, predaj, a tiež za vývoj, kvalitu a inovácie.

Peter Helexa viedol Slovenskú poštu od júla 2018. V rámci stratégie Pošta 2020 zlepšila Slovenská pošta hospodárenie a modernizovala niektoré služby pre zákazníkov.

Spoločnosť zaviedla platbu kartou na pobočkách, spustila mobilnú aplikáciu, rozšírila sieť BalíkoBOXov a investovala do zamestnancov zvyšovaním základnej mzdy. Stratégia priniesla pilotne aj projekt Online priehradky.

TI ocenila predchádzajúce vedenie

Ide o jednotný zákaznícky portál Slovenskej pošty, ktorý umožní zákazníkom vybaviť cez internet najviac používané poštové služby a eliminuje nutnosť zákazníka navštíviť pobočku.

Počas pôsobenia Helexu obsadila Slovenská pošta v roku 2019 v rebríčku Transparency International Slovensko historicky najlepšie tretie miesto a celkovo sa stala druhou najlepšou spoločnosťou vlastnenou štátom.

Spoločnosť tiež nedávno získala certifikát Systému manažérstva proti korupcii podľa normy ISO 37001.

Viac k témam: generálny riaditeľ, verejná funkcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenskú poštu povedie Martin Ľupták, na čele spoločnosti nahradil Petra Helexu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Obstarávanie rekonštrukcie areálu Úradu vlády sa môže začať, ministri návrh schválili

Ceny prác by mala byť viac ako 7,1 milióna eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *