Home / SLOVENSKO / V hlavnom meste spustia väčšinu fontán, voda v nich je však chemicky upravená a nie je pitná

V hlavnom meste spustia väčšinu fontán, voda v nich je však chemicky upravená a nie je pitná

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – V najbližších dňoch sa v Bratislave spustí väčšina mestských fontán. Informovalo o tom tlačové oddelenie hlavného mesta.

„V súvislosti s priaznivým vývojom epidemiologickej situácie by sa od 1. júna mali Bratislavčania dočkať spustenia väčšiny fontán v hlavnom meste,“ uvádza magistrát a dopĺňa, že to vyplýva z rozhodnutia regionálneho hygienika.

Viac o téme: Koronavírus

Ten však nateraz nepovoľuje spustenie pitných fontánok v meste. „Mestská organizácia Generálny investor Bratislavy postupne plánuje uviesť do prevádzky 38 fontán z celkového počtu 41, ktoré má vo svojej správe,“ doplnilo mesto.

Postupné spúšťanie

Postupné spúšťanie mestských fontán možno očakávať počas nasledujúceho víkendu. „Ako prvé sa budú spúšťať fontány v centre mesta – Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Lev s erbom na Námestí SNP, Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, Milenci na Dulovom námestí, Zuzka na Karadžičovej ulici, Marína na Šafárikovom námestí, Závojová a Vejárová fontána v parku A. Hlinku a postupne budú spustené ďalšie,“ vymenovalo mesto a dodalo, že návštevníkov mesta upozorňuje na to, že voda vo fontánach je chemicky upravovaná a nie je pitná.

„Pitné fontánky z hľadiska ochrany verejného zdravia na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva zatiaľ nespúšťame,“ doplnil magistrát.

Nefunkčné fontány

Dlhodobo zostávajú nefunkčné tri mestské fontány – Uránový kameň na Uránovej ulici v mestskej časti Ružinov, Technická fontána na Borskej ulici v mestskej časti Karlova Ves a fontána Družba na Námestí slobody, ku ktorej je aktuálne podpísaná zmluva na projektovú dokumentáciu.

„Opätovné sprevádzkovanie týchto fontán si vyžaduje kompletnú rekonštrukciu stavebnej, ako aj technologickej časti zariadenia,“ uzavrelo mesto. Generálny investor Bratislavy ako správca mestských fontán zabezpečuje údržbu a prevádzku celkovo 55 zariadení – z toho 41 fontán, 14 pitných fontánok a troch studní.

Viac k témam: fontána, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – V hlavnom meste spustia väčšinu fontán, voda v nich je však chemicky upravená a nie je pitná © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ficov Smer mierne klesol a súčasná koalícia by nevznikla, nevyskladala by ju však ani opozícia

Voľby do Národnej rady SR by podľa prieskumu vyhral opäť Smer.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *