Home / SVET / Spojené štáty uvalili na Irán sankcie, krajina však bude vo vývoji jadrového programu ďalej pokračovať

Spojené štáty uvalili na Irán sankcie, krajina však bude vo vývoji jadrového programu ďalej pokračovať

30.5.2020 (Webnoviny.sk) – Iránski experti budú pokračovať vo vývoji jadrových aktivít, aj napriek sankciám uvaleným na vedcov Spojenými štátmi. Uvádza sa to vo vyhlásení iránskeho úradu pre jadrovú energiu, ktoré v piatok citovala štátna televízia.

Podľa neho americké rozhodnutie uvaliť sankcie na dvoch iránskych jadrových vedcov naznačuje pokračovanie „nepriateľského“ postoja. Iránski odborníci sú však napriek sankciám, ktoré podľa stanoviska porušujú medzinárodné právo, „rozhodnutí pokračovať v ich neprestajnom úsilí viac ako predtým“.

Pompeo uvalil sankcie a zrušil výnimky

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu uvalil sankcie na dvoch predstaviteľov z Iránskej organizácie pre atómovú energiu, ktorí sú zapojení do vývoja a výroby centrifúg používaných pri obohacovaní uránu.

Minister tiež povedal, že zruší všetky až na jednu z výnimiek týkajúcich sa sankcií, ktoré sa vzťahujú na civilnú jadrovú spoluprácu.

Výnimky umožňovali ruským, európskym a čínskym spoločnostiam pokračovať v práci v iránskych civilných jadrových zariadeniach bez amerických postihov. Jediná výnimka, ktorá bude naďalej platiť, sa týka jadrovej elektrárne v meste Búšehr.

Teherán sa od dohody postupne odkláňa

Odvtedy, čo v roku 2018 Spojené štáty odstúpili od jadrovej dohody so svetovými mocnosťami z roku 2015 a uvalili na Irán sankcie, sa Teherán sa začal od dohody postupne odkláňať.

Irán začal obohacovať urán nad limit či používať viac centrifúg.

Viac k témam: jadrová dohoda, jadrová energia, sankcie proti Iránu, urán
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojené štáty uvalili na Irán sankcie, krajina však bude vo vývoji jadrového programu ďalej pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *