Home / SLOVENSKO / Žena, ktorá bola devätnásť rokov nezvestná, zavolala svojej matke zo Španielska

Žena, ktorá bola devätnásť rokov nezvestná, zavolala svojej matke zo Španielska

27.5.2020 (Webnoviny.sk) – Silvia Záhradníková, ktorá v roku 2001 bez dokladov vo veku 16 rokov odišla z domu v okrese Nové Zámky, po rokoch údajne kontaktovala svoju matku. Ako ďalej uvádza na sociálnej sieti Policajný zbor SR, matka nezvestnej telefonický kontakt s dcérou, ktorý sa podľa nej uskutočnil približne pred mesiacom, ohlásila na linku 158.

Hlas v telefóne patril dcére

„Matka nezvestnej osoby sa vyjadrila, že je presvedčená o tom, že hlas v telefóne, ktorý ju pred časom kontaktoval, patrí jej dcére. To, že má ísť práve o ňu, majú podľa matky dokladať aj dve zaslané fotografie, ktoré z diaľky zachytávajú dospelú ženu,“ uvádza v tejto súvislosti polícia.

Zároveň informuje, že prostredníctvom sociálnej site kontaktovala políciu aj tretia osoba, ktorá poskytla ďalšie informácie. Tie by mohli dopomôcť k vypátraniu nezvestnej, dnes 35-ročnej ženy.

Odmietla sa nahlásiť na polícii v Španielsku

„Osoba, ktorá o sebe tvrdí, že je Silvia Záhradníková, bola telefonicky kontaktovaná Policajným zborom SR (číslo poskytla jej matka), pričom jej boli poskytnuté všetky relevantné informácie, ktoré by mohli viesť k zrušeniu pátrania po jej osobe po 19 rokoch. Nateraz, z neznámych dôvodov, odmietla možnosť ísť osobne na najbližší policajný útvar v Španielsku, kde by sa mala nachádzať, čím by došlo k overeniu jej totožnosti a stiahnutiu pátrania,“ uvádza polícia.

Doplnila, že vo veci kontaktovali svojho zahraničného partnera v Španielsku so žiadosťou o vykonanie previerky osoby.

Ide o najdlhšie nezvestné osoby

„Silvia Záhradníková je tak naďalej najdlhšie nezvestnou osobou, ktorá sa stratila ako neplnoletá. V historickom prehľade pátrania Policajného zboru SR existujú prípady, keď sa mladistvá/maloletá osoba nikdy nenašla, avšak spravidla po 20 rokoch je pátranie formálne ukončené a súd ju môže vyhlásiť za mŕtvu, čo však na druhej strane neznamená, že polícia nepracuje s poznatkami, ktoré by viedli k jej vypátraniu aj po viac ako dvoch desaťročiach,“ vysvetlila polícia.

V roku 2001, dva mesiace po svojom odchode z domu, mladá žena svojej matke telefonicky oznámila, že sa nachádza v Španielsku so svojím priateľom bez ďalších podrobností.

Ako sa dostala do zahraničia nie je jasné

„To, ako sa dostala do Španielska bez dokladov v čase existencie hraničných kontrol, nie je nateraz známe. Policajný zbor vykonával nasledujúce roky previerky na území SR, ako aj v zahraničí s pomocou zahraničných partnerov, avšak bez výsledku,“ uviedla polícia.

Policajný zbor v tejto súvislosti pripomína, že nezvestnosť osôb majú občania právo nahlasovať polícii okamžite, nemusia čakať 24 hodín, ako je to zaužívané v niektorých filmoch.

„Polícii je následne nutné poskytnúť čo najviac informácií o nezvestnej osobe: o poslednom mieste jej pobytu, o jej záujmoch, o okruhu jej priateľov a známych, o jej problémoch, o jej oblečení a podobne,“ dodali policajti.

Viac k témam: nezvestná osoba, pátranie
Zdroj: Webnoviny.sk – Žena, ktorá bola devätnásť rokov nezvestná, zavolala svojej matke zo Španielska © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Legislatívu proti násiliu na ženách na Slovensku máme, len ju treba patrične implementovať, tvrdí Miriam Lexmann

Podľa Lexmann je práve toto domáca úloha, ktorú si musíme urobiť na Slovensku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *