Home / EKONOMIKA / Sociálne odvody sa z trinásteho platu v tomto roku ešte platia, upozorňuje Sociálna poisťovňa

Sociálne odvody sa z trinásteho platu v tomto roku ešte platia, upozorňuje Sociálna poisťovňa

26.5.2020 (Webnoviny.sk) – Z trinásteho platu, ktorý zamestnávatelia vyplatia svojim zamestnancom v júni tohto roka, je ešte potrebné do Sociálnej poisťovne zaplatiť odvody na sociálne poistenie.

Čiastočné oslobodenie

„Trinásty plat, ktorý zamestnávatelia vyplatia zamestnancom v júni 2020, vstupuje do vymeriavacieho základu na platenie poistného na sociálne poistenie,“ uviedol v tlačovej správe hovorca poisťovne Peter Višváder. Poistné na sociálne poistenie zaplatia zamestnávatelia z celého trinásteho platu až do výšky maximálneho vymeriavacieho základu.

„Úľava pri odvodoch na sociálne poistenie v prípade 13. platu bude až v júni 2021 za zákonom stanovených podmienok,“ upozornil hovorca poisťovne.

Novela Zákonníka práce zaviedla od mája 2018 čiastočné oslobodenie trinástych a štrnástych platov od daní a odvodov. Trinásty plat bol do výšky 500 eur prvýkrát oslobodený od zdravotného poistenia od roku 2018, od dane z príjmov sa oslobodil vlani a od sociálnych odvodov až od roku 2021.

Podmienky pre zamestnanca

Štrnásty plat v sume najmenej priemerného mesačného zárobku sa do výšky 500 eur prvýkrát oslobodil od zdravotných odvodov od roku 2018, od dane z príjmov takisto od roku 2018 a od sociálnych odvodov sa oslobodil od minulého roku.

Zo sumy trinásteho a štrnásteho platu, ktorá prevyšuje 500 eur, sa naďalej platia daň z príjmov, aj sociálne a zdravotné odvody.

Trináste platy zamestnávateľ vypláca v júni a štrnáste platy v decembri. Podmienkou je to, aby pri trinástom plate oslobodenom od daní a odvodov pracovný pomer zamestnanca trval nepretržite aspoň dva roky.

Oslobodenie štrnásteho platu od daní a odvodov je podmienené tým, aby zamestnanec pracoval u zamestnávateľa nepretržite aspoň štyri roky a druhou podmienkou je, aby zamestnávateľ vyplatil zamestnancovi aj trinásty plat.

Viac k témam: sociálne odvody, trinásty plat
Zdroj: Webnoviny.sk – Sociálne odvody sa z trinásteho platu v tomto roku ešte platia, upozorňuje Sociálna poisťovňa © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *