Home / SLOVENSKO / Dobrá správa pre cyklistov! ZSSK ruší miestenky pre bicykle vo vlakoch RR a zvyšuje bicyklové kapacity

Dobrá správa pre cyklistov! ZSSK ruší miestenky pre bicykle vo vlakoch RR a zvyšuje bicyklové kapacity

22.5.2020 (Webnoviny.sk) –
Od 14. 6. 2020 ZSSK zvýši bicyklovú kapacitu v niektorých rýchlikoch
Bez povinnosti miestenky bude 29-tisíc bicyklových miest denne (z celkového počtu cca 31-tisíc)
Za 5 rokov sa počet prepravených bicyklov vo vlakoch ZSSK zdvojnásobil
Od 22. 5. 2020 je možné bicyklové miestenky zakúpiť aj cez e-shop ZSSK

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vypočula hlas verejnosti. Po diskusiách s národným cyklokoordinátorom Petrom Klučkom a zástupcami Cyklokoalície od 22. 5. 2020 zmení povinne miestenkový systém pre bicykle – vyjme z neho regionálne rýchliky (RR). Bez miestenky tak cyklisti budú môcť jazdiť vo vlakoch typu Os, REX a RR. V ostatných diaľkových vlakoch systém ostane bez zmeny.

„Miestenky pre bicykle boli súčasťou našej žiadosti o viaceré zmeny v našom prepravnom poriadku, o ktoré sme ministerstvo dopravy dlhodobo žiadali. Parlamentné voľby, vymenovanie novej vlády a koronakríza proces schvaľovania spomalili. Zmena pre bicykle mala riešiť problémy, ktorým sme za ostatné roky vďaka veľkému nárastu prepravy cestujúcich s bicyklami čelili (pozri tabuľka nižšie). Išlo najmä o konfliktné situácie z dôvodu prepĺňania bicyklovej kapacity našich diaľkových vlakov a tiež pre spomaľovanie vlakov pre neustále nakládky a vykládky bicyklov či hľadania vhodného „voľného“ vozňa najmä cestujúcimi na krátke trasy. Od žiadosti po dnešok sa situácia vo vlakoch radikálne zmenila. Cestujúcich je omnoho menej a dnes, podobne ako v roku 2016, musíme bojovať o každého z nich,“ hovorí Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK. „Cyklistov vnímame a vždy sme vnímali ako spojencov v našom boji za väčšiu ekológiu v doprave. Aby nedošlo k omylu, vo vlakoch ich vždy vidíme veľmi radi,“ dodáva.

Okrem zmien pri zavedení a spoplatnení miesteniek pre bicykle v diaľkových vlakoch ZSSK zaviedla 18. 5. 2020 povinnosť rezervácií na sedenie v prvej triede aj „režijkárom“, t. j. súčasným a bývalým zamestnancom železníc. Tí, ktorí si kúpili celosieťový lístok MAXI KLASIK za takmer 1 000 eur, majú túto miestenku bezplatne. Dôvodom tohto kroku je enormne veľký záujem o cestu v 1. triede a jej obmedzená kapacita. Zároveň ZSSK zaviedla povinné miestenkovanie v nočných rýchlikoch, kde si niektorí cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu robili z vlakov zadarmo nepeknú nocľaháreň.

ZSSK tiež od 14. 6. 2020 v príprave na letnú sezónu posilní svoje bicyklové kapacity v rýchlikoch na trase Košice – Žilina – Bratislava o vozeň typu Bpeer, čím sa zvýši kapacita miest vo vlaku z 11 na 17 miest, teda o 6 miest.

Samozrejme, tak ako preprava ľudí, ani preprava bicyklov nie je zadarmo. Skalní cyklisti a milovníci našich vlakov však majú na výber z viacerých produktov ZSSK:

jednorazové cestovné lístky na bicykel – sú najdrahším cestovným slúžiacim na jednorazovú prepravu bicykla,
traťové predplatné cestovné lístky na bicykel (týždenný = 4 €, mesačný = 8 €) – tieto môže cestujúci využiť v regionálnych vlakoch v prípade pravidelných ciest na rovnakom traťovom úseku (napr. do práce – z práce),
týždenné sieťové cestovné lístky na bicykel (6 €) – cestujúci má možnosť zakúpiť si ich v prípade záujmu o cykloturistiku a tieto lístky môže použiť vo všetkých vlakoch s výnimkou InterCity, a to vrátane tratí tatranskej elektrickej železnice a ozubnicovej železnice.

Národný dopravca dlhodobo podporuje prepravu bicyklov, keďže jednotlivé spôsoby ekologickej prepravy by sa mali dopĺňať. Za 5 rokov sa počet prepravených bicyklov vo vlakoch ZSSK zdvojnásobil. Pre porovnanie – v roku 2019 odviezla ZSSK vlakmi 178 080 bicyklov (rok 2018: 164 320 bicyklov – medziročný nárast +8,4 %). Najvyšší počet bicyklov bol prepravený v mesiacoch júl – august, najviac predaných dokladov na prepravu bicyklov bolo na trase Bratislava – Trnava.

Dôležité: Aj pred zavedením povinných miesteniek v diaľkových vlakoch (t. j. do 18. 5. 2020) si cestujúci platil osobitne sumu za cestovné na bicykel (1,50 €) a osobitne sumu za miestenku na bicykel (1 €), no v tom čase bolo zakúpenie miestenky na bicykel dobrovoľné. Ak však cestujúci chcel mať istotu umiestnenia bicykla v pojazdnej úschovni bicyklov a batožín (PÚB), bolo nutné zakúpiť si aj miestenku na bicykel a preprava bicykla stála 2,50 € (cestovné na bicykel = 1,50 € + miestenka na bicykel = 1 €), čo je rovnaká cena, ktorú cestujúci zaplatí za prepravu bicykla v PÚB aj v súčasnosti. Trochu drahšie sa to môže zdať pri preprave bicykla pod dohľadom cestujúceho, kde miestenka stojí 2 €, teda 1 € za miestenku pre bicykel (hák) a 1 € za miestenku pre cestujúceho, ktorý má miesto rezervované v tesnej blízkosti bicykla, aby ho mal pod dozorom. Paralelnou výhodou povinnej miestenky je aj fakt, že zákazník presne vie v ktorom vozni má vyhradené miesto pre bicykel a tak odpadá aj jeho behanie okolo vlaku a hľadanie vhodného miesta. Prestoje vlakov sa aj týmto opatrením obmedzia a nástup sa urýchli.

Informačný servis

Viac k témam: PR, Železničná spoločnosť Slovensko, ZSSK
Zdroj: Webnoviny.sk – Dobrá správa pre cyklistov! ZSSK ruší miestenky pre bicykle vo vlakoch RR a zvyšuje bicyklové kapacity © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *