Home / KULTÚRA / Múzeá a galérie potrebujú návštevníkov, upozorňuje ministerka kultúry Milanová

Múzeá a galérie potrebujú návštevníkov, upozorňuje ministerka kultúry Milanová

22.5.2020 (Webnoviny.sk) – Múzeá a galérie potrebujú návštevníkov, upozornila na to ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) počas štvrtkovej prehliadky výstavy Slovenského národného múzea (SNM) Milan Rastislav Štefánik – Osloboditeľ na Bratislavskom hrade.

Pri príležitosti Svetového dňa kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj si ministerka zároveň pozrela výstavu Emílie Rigovej „Čohani z Kohi Ajlend“ (Čarodejnica z Coney Island) v Kunsthalle Bratislava. Agentúru SITA o tom informoval hovorca ministerstva kultúry Matúš Bystriansky.

Najväčšia kultúrna inštitúcia

„SNM je so svojimi 18-timi špecializovanými múzeami našou najväčšou kultúrnou inštitúciou. Boj proti šíreniu pandémie Covid 19 ich podobne, ako ďalšie kultúrne inštitúcie, už v marci zatvoril pre verejnosť, čím prišli o svoje príjmy. Pre SNM to znamená odhadovanú mesačnú stratu približne 390-tisíc eur mesačne,“ vysvetlil Bystriansky.

Ako ďalej uvádza, odhadovaná strata vlastných mesačných príjmov zriadených organizácií Ministerstva kultúry SR (MK SR) sa pohybuje v intervale 1,6 až 1,8 milióna eur. Vyplýva to z priemerných mesačných vlastných príjmov organizácií zriaďovaných MK SR za roky 2017 až 2019.

Rómska identita a feminizmus

Výstava SNM – Historického múzea je pripravená v spoluprácu s Vojenským historickým ústavom. Štefánika ukazuje ako študenta, astronóma, zberateľa a diplomata. Ministerka zároveň navštívila výstavu Emílie Rigovej „Čohani z Koni Ajlend“ v Kunsthalle Bratislava.

„Výtvarníčka s originálnym prístupom k otázke rómskej identity a feminizmu sa v závere roka 2018 stala víťazkou súťaže pre mladých umelcov do 40 rokov, Ceny Oskára Čepena,“ dodal Bystriansky.

Poslaním Svetového dňa kultúrnej rozmanitosti pre dialóg a rozvoj, ktorý vychádza na 21. mája, je podpora záujmu o iné kultúry, vzájomný dialóg a príležitosť dozvedieť sa viac o kultúrnej diverzite.

Viac k témam: galéria, múzeum, SNM Slovenské národné múzeum, svetový deň
Zdroj: Webnoviny.sk – Múzeá a galérie potrebujú návštevníkov, upozorňuje ministerka kultúry Milanová © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *