Home / SVET / Domáce mačky ročne zabijú v Austrálii milióny zvierat, v Perthe znížili populáciu jašterice

Domáce mačky ročne zabijú v Austrálii milióny zvierat, v Perthe znížili populáciu jašterice

16.5.2020 (Webnoviny.sk) – V austrálskych mestách zabijú domáce mačky každoročne takmer 300 miliónov vtákov, plazov a ďalších voľne žijúcich zvierat. Na jeden kilometer štvorcový tak padne mačkám za obeť ročne až 8 000 zvierat, vyplýva z novej štúdie.

Podľa organizácie Threatened Species Recovery Hub (TSRH) vlastní na základe oficiálnych odhadov viac než štvrtina všetkých austrálskych domácností mačku, z toho približne polovica viaceré.

Podľa výsledkov štátom financovanej štúdie zverejnenej v odbornom magazíne Wildlife Research Journal sa môže až 71 percent mačiek vonku voľne pohybovať a loviť tam iné zvieratá. Každá z týchto 2,7 milióna mačiek usmrtí pritom v priemere 110 zvierat za rok – asi 40 plazov, 38 vtákov a 32 cicavcov. Spolu im tak každoročne padne za obeť 297 miliónov miestnych zvierat.

Toto sa deje najmä v mestských oblastiach, kde sa na kilometer štvorcový potuluje miestami 40 až 70 mačiek. Zaznamenaných je pritom mnoho prípadov, kde je jedna jediná mačka zodpovedná za elimináciu celých druhov v konkrétnej oblasti. Tak sa napríklad mačky domáce na predmestí Perthu postarali o zníženie populácie jedného druhu jašterice.

Viac k témam: mačky
Zdroj: Webnoviny.sk – Domáce mačky ročne zabijú v Austrálii milióny zvierat, v Perthe znížili populáciu jašterice © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *