Home / SVET / Českom sa rozliehali zvuky zvonov, krajina symbolicky ďakovala svojim zdravotníkom

Českom sa rozliehali zvuky zvonov, krajina symbolicky ďakovala svojim zdravotníkom

12.5.2020 (Webnoviny.sk) – Po celom Česku sa počas utorkového poludnia rozozneli zvony ako symbolické poďakovanie zdravotníkom za nasadenie počas epidémie koronavírusu pri príležitosti Medzinárodného dňa zdravotných sestier. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.

Zvony sa v Česku hromadne rozoznievajú len mimoriadne pri významných príležitostiach. Zazneli napríklad pri úmrtí prezidenta Václava Havla alebo pápeža Jána Pavla II.

Viac o téme: Koronavírus

Zvonili tiež na počesť českých vojakov padlých na zahraničných misiách, na pamiatku obetí útoku v meste Uherský Brod, na znamenie solidarity s vyhorenou katedrálou Notre-Dame alebo pri zvolení nového pápeža.

V Česku pracuje okolo 50-tisíc lekárov a zubárov. Sestier je v Českej republike podľa štatistík Ústavu zdravotníckych informácií približne 80-tisíc.

Od začiatku pandémie sa do konca apríla v českom zdravotníctve podľa údajov krajských hygienických staníc koronavírusom nakazilo 343 zdravotných sestier a 167 lekárov vrátane zubárov.

V českých nemocniciach je aktuálne s ochorením COVID-19 hospitalizovaných menej ako 250 ľudí, z toho sú zhruba štyri desiatky v ťažkom stave. Potvrdených prípadov je vyše 8 000, 282 osôb zomrelo.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Českom sa rozliehali zvuky zvonov, krajina symbolicky ďakovala svojim zdravotníkom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *