Home / SLOVENSKO / Mária Šofranko zloží poslanecký sľub, volebná líderka OĽaNO čelila zdravotným problémom

Mária Šofranko zloží poslanecký sľub, volebná líderka OĽaNO čelila zdravotným problémom

12.5.2020 (Webnoviny.sk) – Volebná líderka kandidátky hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Mária Šofranko v utorok zloží poslanecký sľub. Urobí tak v rámci siedmej schôdze Národnej rady SR, ktorá sa začína v utorok o 13:00. Šofranko získala v parlamentných voľbách z 29. februára 95 683 hlasov voličov.

Efektívnejší výber profesionálnych vojakov

Doteraz sa však svojho mandátu nemohla ujať v dôsledku dlhodobých zdravotných problémov. Poslanci parlamentu budú na schôdzi taktiež rozhodovať o tom, či prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorej cieľom je zefektívniť výberové konanie na obsadenie funkcie profesionálneho vojaka.

Novela zákona z dielne Ministerstva obrany SR zároveň upravuje podmienky, za akých je možné prepustiť profesionálneho vojaka zo služby.

„Zámerom novely je umožniť prepustenie profesionálneho vojaka aj v čase vyhlásenia mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu v súvislosti s ochorením Covid-19 z dôvodu nepodrobenia sa vyšetreniu na zistenie prítomnosti alkoholu alebo metabolitov omamných alebo psychotropných látok v organizme; z dôvodu dosiahnutia vekovej hranice, splnenia podmienok nároku na výsluhový dôchodok či z dôvodu uloženia disciplinárneho opatrenia zníženia služobného platu,“ píše prekladateľ.

Vystúpia aj Patakyová a Tomanová

Novela má zároveň za cieľ upraviť poskytovanie služobného voľna profesionálnemu vojakovi z dôvodu nariadenej karantény a upraviť možnosť profesionálnemu vojakovi vykonávať služobné povinnosti v inom mieste, ako je jeho miesto výkonu štátnej služby.

Rezort obrany navrhuje účinnosť zákona dňom jeho vyhlásenia v Zbierke zákonov SR.

V rámci siedmej schôdze vystúpia v pléne aj verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová, komisárka pre deti Viera Tomanová či predsedníčka Rady vlády pre vysielanie a retransmisiu Marta Danielová, ktoré prednesú správy o činnosti úradov za rok 2019.

Viac k témam: Národná rada SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Mária Šofranko zloží poslanecký sľub, volebná líderka OĽaNO čelila zdravotným problémom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *