Home / EKONOMIKA / Najviac ľudí bez práce je v okrese Rimavská Sobota, miera nezamestnanosti dosiahla viac ako 16 percent

Najviac ľudí bez práce je v okrese Rimavská Sobota, miera nezamestnanosti dosiahla viac ako 16 percent

26.4.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyššiu mieru evidovanej nezamestnanosti na Slovensku zaznamenali v marci v okrese Rimavská Sobota, kde dosiahla 16,19 percenta a oproti februáru stúpla o 0,58 percentuálneho bodu. Vyplýva to z tlačovej správy Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR (ÚPSVaR) a zverejnených štatistík.

Miera nezamestnanosti pritom v rámci celého Slovenska dosiahla úroveň 5,19 percenta. V rámci krajov sa nad slovenským priemerom spolu s Prešovským a Košickým krajom ocitol aj Banskobystrický kraj, kde priemerná úroveň miery evidovanej nezamestnanosti dosiahla 7,12 percenta.

Počet uchádzačov o zamestnanie

Úrady práce evidovali v Banskobystrickom kraji na konci tretieho mesiaca tohto roka 23 655 disponibilných uchádzačov o zamestnanie, z čoho viac ako štvrtina je v okrese Rimavská Sobota, až 6 275.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval v kraji 29 100, pričom v okrese Rimavská Sobota ich bolo 7 538 a s menej ako polovicou uchádzačov ho nasledovali okresy Lučenec a Revúca.

Na konci marca bolo v celom kraji iba 5 997 voľných pracovných miest. V Rimavskosobotskom okrese to bolo 443 pracovných miest, pričom najväčší dopyt po zamestnancoch je v okrese Banská Bystrica (2 059) a v okrese Krupina (1 269).

Projekty BBSK s cieľom znížiť nezamestnanosť

Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) realizuje viaceré projekty s cieľom znižovať nezamestnanosť z dlhodobého hľadiska. Ako pre agentúru SITA uviedla vedúca oddelenia komunikácie BBSK Lenka Štepáneková, kraj sa venuje napríklad sociálnej ekonomike vo forme sociálnych podnikov či Agentúry práce BBSK, rozvoju cestovného ruchu a vytváraniu udržateľných pracovných miest v ňom, či projektom zameraným na zvyšovanie zamestnateľnosti absolventov stredných škôl prostredníctvom duálneho či neformálneho vzdelávania.

„Rozvoju okresu Rimavská Sobota pomôže tiež investícia do cestnej infraštruktúry, ktorá je v roku 2020 plánovaná vo výške viac ako 3,5 milióna eur,“ doplnila vedúca.

„Kompetencie samosprávnych krajov však nevytvárajú priestor na to, aby kraj mohol finančne pomôcť krízou ohrozeným podnikom a tak priamo zabrániť prepúšťaniu. V mimoriadnej situácii, akou je tá dnešná, je jediným kompetentným a schopným v takejto podpore štát a centrálne orgány SR,“ konštatuje vedenie BBSK.

Viac k témam: BBSK Banskobystrický samosprávny kraj, miera nezamestnanosti, nezamestnanosť v SR, úrad práce, Ústredie práce sociálnych vecí a rodiny
Zdroj: Webnoviny.sk – Najviac ľudí bez práce je v okrese Rimavská Sobota, miera nezamestnanosti dosiahla viac ako 16 percent © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Tlaky na trh práce na Slovensku neustávajú, zamestnanosť klesá

Štatistika ukázala, že slovenská ekonomika na začiatku roka 2024 zlepšila svoj výkon, medziročné vzrástla o 2,7 %.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *