Home / SLOVENSKO / Poslanci budú rokovať o programovom vyhlásení vlády, Cigániková ho vraj nepodporí (naživo)

Poslanci budú rokovať o programovom vyhlásení vlády, Cigániková ho vraj nepodporí (naživo)

22.4.2020 (Webnoviny.sk) – Poslanci Národnej rady SR (NR SR) začnú v stredu v rámci šiestej schôdze rokovať o programovom vyhlásení vlády. Následne budú vláde Slovenskej republiky vyslovovať dôveru. Vládu tvoria hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), Sme rodina a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Koalícia disponuje v pléne 95 mandátmi.

Poslankyňa za koaličnú stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Jana Cigániková sa vyjadrila, že programové vyhlásenie vlády nepodporí. Členovia zákonodarného orgánu v stredu budú voliť aj členov Súdnej rady SR a predsedu štátnej volebnej komisie.

Vláda sa v programovom vyhlásení zaväzuje zabezpečiť kvalitné vzdelanie, základom má byť včasná a kvalitná zdravotná starostlivosť. Sľubuje tiež rovnosť pred zákonom a skutky, na základe ktorých sa zvýši dôvera ľudí v štát a ľudí, ktorí ho reprezentujú.

Priamy prenos z rokovania NR SR

Rovnosť príležitostí a potravinová sebestačnosť

Osobitnú pozornosť chce venovať chudobným, chorým a slabším. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) tiež plánuje zvýšiť potravinovú sebestačnosť Slovenska a nastaviť spravodlivý systém podpory poľnohospodárov.

„Rovnosť príležitostí bude základným kritériom akejkoľvek súťaže či výberového konania. Zmysluplnou informatizáciou premeníme Slovensko na inteligentnú, inovatívnu a transparentnú krajinu. Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Budeme pôsobiť ako spoľahlivý a zodpovedný partner v európskych a medzinárodných vzťahoch,“ píše vláda vo svojom programovom vyhlásení.

Poslanci parlamentu budú rozhodovať aj o návrhu rezortu školstva, ktorého cieľom je umožniť vykonať štátnu skúšku, rigoróznu skúšku či obhajobu habilitačnej práce na vysokých školách online spôsobom.

Voľba členov súdnej rady

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) na rokovanie parlamentu predložila návrh zákona, ktorý má vytvoriť právny rámec pre poskytnutie dočasnej ochrany podnikateľom, ktorí majú sídlo alebo miesto podnikania v Slovenskej republike a sú zasiahnutí negatívnymi dopadmi šírenia pandémie. Oba zákony sa momentálne nachádzajú v druhom čítaní. Parlament ich prerokováva v skrátenom legislatívnom konaní.

Členovia zákonodarného orgánu budú v stredu voliť aj členov Súdnej rady a predsedu Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Predsedu komisie volí NR SR v tajných voľbách zo všetkých členov komisie.

Opakovane sa bude voliť aj predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva. V predchádzajúcich štyroch voľbách neuspel líder opozičnej strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marian Kotleba.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), Národná rada SR, programové vyhlásenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci budú rokovať o programovom vyhlásení vlády, Cigániková ho vraj nepodporí (naživo) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Krajskí prokurátori si prebrali prípady Špecializovaného trestného súdu

Závažné zistenia podľa neho vychádzajú z infožiadosti, ktorú podal, pretože Žilinka odmietal povedať, čo bude s agendou a prokurátormi zo zaniknutej špeciálnej prokuratúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *