Home / EKONOMIKA / Automobilový priemyseľ / Predaj áut v Európe sa dramaticky prepadol, v Taliansku evidujú 85-percentný pokles

Predaj áut v Európe sa dramaticky prepadol, v Taliansku evidujú 85-percentný pokles

17.4.2020 (Webnoviny.sk) – Predaj áut na európskom trhu sa minulý mesiac prepadol pre prísne obmedzenie pohybu v snahe zabrzdiť šírenie koronavírusu, čo viedlo k zatvoreniu predajní áut prinajmenšom počas polovice marca. Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA) v piatok informovalo, že v registrácii áut nastal „dramatický pokles“ o 55 percent na 567 308 vozidiel.

Toto oslabenie predaja je dokonca horšie ako počas globálnej finančnej krízy v rokoch 2008-09. Najprudšie sa počas finančnej krízy predaj áut v Európe znížil v januári 2009, a to o 27 percent.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Zastavenie výroby áut v EÚ znížilo minulý mesiac produkciu prinajmenšom o 1,2 mil. vozidiel, uviedlo ACEA. Predaj áut v Taliansku v marci klesol o 85 percent a zaregistrovaných bolo iba 28 326 nových vozidiel.

Dopyt sa však prepadol aj vo Francúzsku o 72 percent a v Španielsku o 69 percent. Nemecko, ktoré sa dlhšie vyhlo prísnym reštrikciám, evidovalo menej extrémne oslabenie o 38 percent.

Odbyt automobilky Fiat Chrysler sa zhoršil o 77 percent, predaj skupiny PSA klesol o 68 percent a spoločnosť Renault evidovala oslabenie odbytu o 64 percent. Nemecký výrobca áut Volkswagen odolával trochu lepšie a jeho odbyt sa znížil o 46 percent. Trhový podiel Volkswagenu v Európe sa zároveň zvýšil o takmer 5 percent na 29 percent.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Predaj áut v Európe sa dramaticky prepadol, v Taliansku evidujú 85-percentný pokles © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Dopady šírenia variantu omikron na Slovensku intenzívne riešia aj slovenské automobilky

Žilinská Kia už pri týždennom porovnaní eviduje nárast počtu pozitívnych ako aj tých v karanténe.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *