Home / EKONOMIKA / Štátne príspevky pre živnostníkov môžu dostať aj umelci, športovci a ľudia v slobodnom povolaní

Štátne príspevky pre živnostníkov môžu dostať aj umelci, športovci a ľudia v slobodnom povolaní

15.4.2020 (Webnoviny.sk) – O štátne príspevky na udržanie zamestnanosti môžu žiadať aj umelci či športovci. V tlačovej správe o tom informuje rezort práce a sociálnych vecí.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR totiž spresnilo v metodickom usmernení pre úrady práce definíciu žiadateľov o príspevky na náhradu straty príjmu zo samostatnej zárobkovej činnosti.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Reaguje tak na informácie o zamietaní žiadostí o príspevky pre túto skupinu žiadateľov,“ uviedla Veronika Husárová z tlačového a komunikačného odboru rezortu práce a sociálnych vecí.

Za SZČO sa teda pre získanie nároku na príspevok v rámci prvej pomoci považuje aj fyzická osoba, ktorá vykonáva činnosť podľa osobitných predpisov. Ide napríklad o daňových poradcov, notárov, advokátov, audítorov, či autorov.

Nárok aj pre ľudí so slobodným povolaním

Nárok majú aj ľudia, ktorí vykonávajú slobodné povolania, ktoré nie sú upravené osobitnými predpismi a nie sú ani podnikaním podľa Obchodného zákonníka.

Viac o téme: Koronavírus

Ide teda o činnosti, na ktoré sa nevyžaduje žiadne oprávnenie a tieto osoby nie sú v pracovnom pomere, ani v obdobnom pracovnom vzťahu. Sú to napríklad herci, choreografi, tanečníci, hudobníci, novinári či sochári.

O príspevok môžu žiadať aj fyzické osoby, ktoré sa považujú za SZČO podľa zákona o dani z príjmov. Sem patria napríklad súkromní lekári, architekti, geodeti, spoločníci verejnej obchodnej spoločnosti a komplementári komanditnej spoločnosti, osobní asistenti osôb s ťažkým zdravotným postihnutím, tlmočníci či športovci.

Úrady im neschvaľovali pomoc

„Túto spresnenú definíciu zašleme Ministerstvu kultúry SR, aj Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu SR, aby aj oni vedeli týmto záujemcom o príspevky zodpovedať ich otázky a mohli ich ubezpečiť, že po splnení ďalších podmienok nárok na pomoc majú,“ uviedol minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak.

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny už majú k dispozícii nové usmernenie, ktoré spresňuje definíciu SZČO pre nárok na príspevky v rámci projektu prvej pomoci pre zamestnancov, zamestnávateľov a SZČO.

„Keďže sa na nás obracali viacerí pracovníci z oblasti kultúry, športovci či ľudia, ktorí vykonávajú slobodné povolania, že im úrady neschvaľujú našu pomoc, pristúpili sme k spresneniu usmernenia pre úrady práce, sociálnych vecí a rodiny tak, aby bolo evidentné, že aj oni ten nárok majú,“ povedal Krajniak.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, minister práce sociálnych vecí a rodiny SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Štátne príspevky pre živnostníkov môžu dostať aj umelci, športovci a ľudia v slobodnom povolaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Projekt ministerstva práce má úspech, nezamestnaní už pomáhajú pri záchrane pamiatok (foto)

Do projektu sa zapojili subjekty zo zoznamu oprávnených žiadateľov, ktoré pripravilo ministerstvo kultúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *