Home / EKONOMIKA / Bez systémového riešenia ohodnotenia sestier sa situácia v nemocniciach na Slovensku stane neúnosná

Bez systémového riešenia ohodnotenia sestier sa situácia v nemocniciach na Slovensku stane neúnosná

BRATISLAVA 25. novembra (WebNoviny.sk) – Odbory sestier a pôrodných asistentiek by mali vzniknúť aj v nemocniciach, kde doteraz nie sú. To je cieľom akčného plánu, na ktorom sa na dnešnom zasadnutí dohodla Rada predsedov Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek.

Ako ďalej agentúru SITA informovala predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) Monika Kavecká, veria, že sa to najmä po zmene politickej klímy v spoločnosti po voľbách do samosprávnych krajov podarí.

Zápas o lepšie podmienky

„Naša skúsenosť hovorí, že tam, kde pôsobia aktívne sesterské odbory, je ohodnotenie sestier vyššie aj o 15 percent oproti priemeru. Chceme, aby rok 2018 znamenal akceleráciu v ďalšom zápase o lepšie pracovné podmienky a spravodlivé ohodnotenie sestier a pôrodných asistentiek, čo je dôležité aj pre zachovanie kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre pacientov,“ uvádza sa v tlačovej správe OZSaPA.

Odporúčame:
Ak oddlžovanie nemocníc nebude o politike, mohlo by byť podľa Bastrnáka posledné

Práve na dnešný deň pripadá 2. výročie od spustenia akcie hromadných výpovedí sestier a pôrodných asistentiek, ktorej cieľom bolo poukázať na veľký nedostatok sestier na Slovensku vyplývajúci z ich nedostatočného ohodnotenia.

V zdravotníctve chýbajú tisícky sestier

Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek podotýka, že nemocnice stále musia riešiť nedostatok sestier „ad hoc plátaním kritickej situácie pomocou rôznych náborových príspevkov a benefitov“, čo však nie je dlhodobé riešenie. „Bez systémového riešenia ohodnotenia sestier a pôrodných asistentiek sa stane situácia v krátkom čase neúnosná,“ upozorňuje OZSaPA.

Podľa mimoriadneho štatistického zisťovania z jesene 2016 ministerstvo zdravotníctva sa odhaduje, že v slovenskom zdravotníctve chýba okolo 1 900 až 2 000 sestier. Organizácie sestier uvádzajú vyššie čísla. OZSaPA tvrdí, že príčinou nízkeho počtu sestier a pôrodných asistentiek u nás sú zlé pracovné podmienky a nízky plat. Slovenská republika patrí medzi tri krajiny OECD, kde platové ohodnotenie sestier nedosahuje ani úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve.

Viac k témam: akčný plán, Odborové združenie sestier a pôrodných asistentiek OZSaPA, odbory, zdravotné sestry
Zdroj: Webnoviny.sk – Bez systémového riešenia ohodnotenia sestier sa situácia v nemocniciach na Slovensku stane neúnosná © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Poslanec Hajko kritizuje kroky súčasného ministra financií. Kamenický môže Slovensko priviesť do bankrotu

Strana upozorňuje, že minister financií uvoľňuje ruky ostatným ministerstvám a vzdáva sa kontroly hospodárenia na ministerstvách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *