Home / SLOVENSKO / Každý bude vymýšľať, ako zákaz vychádzania obísť, myslí si Fico a situáciu s Covid-19 by riešil inak

Každý bude vymýšľať, ako zákaz vychádzania obísť, myslí si Fico a situáciu s Covid-19 by riešil inak

7.4.2020 (Webnoviny.sk) – Namiesto vládneho zákazu vychádzania ľudí počas veľkonočných sviatkov by Smer-sociálna demokracia (Smer-SD) viac komunikoval a upozorňoval na riziká spojené so šírením koronavírusu. Vyhlásil to šéf Smeru-SD Robert Fico v reakcii na rozhodnutie vlády o rozšírení núdzového stavu.

Čo sa bude diať po polnoci?

„Neviem, či to, čo s takým mocenským pátosom vláda oznámila, splní svoj efekt. Keby sme boli my vo vláde, viac by sme upozorňovali verejnosť, viac by sme komunikovali,“ povedal Fico.

Viac o téme: Koronavírus

Šéf Smeru-SD si nevie celkom predstaviť, čo sa bude diať od dnešnej polnoci. „Keď nepreukážete legitímny dôvod na opustenie Bratislavy, tak vás nepustia von?“ spýtal sa. Podľa neho je nezmysel, ak sú vedľa seba dve dediny z odlišných okresov, tak nemôže občan prekročiť hranicu okresu.

„Išiel by som do veľkej kampane, ľuďom by som vysvetľoval, dávajte si pozor,“ poznamenal. Podľa neho občanom nikto nezakáže návštevu rodiny počas veľkonočných sviatkov.

Zbytočné mocenské gesto

„Každý bude vymýšľať, ako tieto zákazy obchádzať. To je zbytočné, mocenské, agresívne gesto,“ komentoval rozhodnutie vlády s tým, že keby bol Smer-SD vo vláde, tak by napríklad neposlali vojakov do ulíc.

Sloboda pohybu a pobytu sa podľa včerajšieho rozhodnutia vlády obmedzí od 8. apríla 2020 od 00:00 hod do 13. apríla 2020 23:59 hod. Toto obmedzenie sa podľa premiéra Igora Matoviča nevzťahuje na cestu do a zo zamestnania a cestu na výkon podnikateľskej činnosti.

Netýka sa tiež cesty za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb. Ide napríklad o nákup potravín, liekov a zdravotníckych prostriedkov, hygienického tovaru, kozmetiky a iného drogériového tovaru, krmív a ďalších potrieb pre zvieratá, zabezpečenie starostlivosti o deti, zabezpečenie starostlivosti o domáce zvieratá, doplnenie pohonných hmôt.

Pobyt v prírode je povolený

Do obmedzenia nespadá ani cesta za účelom obstarania nevyhnutných základných životných potrieb pre inú osobu v rámci územia okresu, v prípade Bratislavy a Košíc v rámci územia mesta. Občania takisto môžu cestovať do zdravotníckeho zariadenia za účelom neodkladného vyšetrenia, vrátane sprevádzania blízkou osobou a príbuzným.

Povolený bude aj pobyt v prírode v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc v rámci územia mesta. Občania tiež môžu absolvovať cesty na pohreb blízkej osoby.

Cestovať môžu aj za účelom starostlivosti o blízku osobu alebo príbuzného, ktorý je na takú starostlivosť odkázaný, v rámci okresu, v prípade Bratislavy a Košíc opäť v rámci územia mesta. Bude však platiť zákaz zhromažďovať sa s výnimkou osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Viac k témam: Koronavírus, zákaz vychádzania
Zdroj: Webnoviny.sk – Každý bude vymýšľať, ako zákaz vychádzania obísť, myslí si Fico a situáciu s Covid-19 by riešil inak © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Z aktivistu urobili údajného teroristu? Muža z Tadžikistanu pustili na slobodu, keď bol ministrom Šutaj Eštok

Podľa Štefana Hamrana hrozí mužovi v Tadžikistane mučenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *