Home / EKONOMIKA / Štát nám nad 250 ľudí zatiaľ nepomáha, firma v Banskobystrickom kraji ohlásila hromadné prepúšťanie

Štát nám nad 250 ľudí zatiaľ nepomáha, firma v Banskobystrickom kraji ohlásila hromadné prepúšťanie

6.4.2020 (Webnoviny.sk) – Hromadné prepúšťanie 47 zamestnancov z oblasti výroby nábytku eviduje v Banskobystrickom kraji Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR). „Hromadné prepúšťanie je nahlásené na Úrade práce, sociálnych vecí a rodiny Lučenec,“ uviedla pre agentúru SITA Mária Hrehová z kancelárie generálneho riaditeľa ÚPSVaR.

Nejde o posledné prepúšťanie

Prepúšťanie pre agentúru SITA potvrdil generálny riaditeľ firmy Ekoltech spol. s r.o. Ján Vrabec s tým, že dôvodom je pokles objednávok a tržieb. Výrobu podľa neho museli v pondelok úplne zastaviť.

„Situácia sa denne mení a možno nejde o posledné hromadné prepúšťanie. Štát nám nad 250 ľudí zatiaľ nepomáha, pričom my máme v súčasnosti 920 zamestnancov,“ povedal generálny riaditeľ a dodal, že posledné dva týždne vyrábali len s jednou zmenou a oddnes museli výrobu zastaviť úplne.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Ľudia sú doma zaplatení 60 percentami predbežne do konca apríla. V 17. týždni by sme chceli opäť začať vyrábať s jednou zmenou, ale dnes nie je nič isté,“ konštatoval Vrabec.

Pokračovali v tradícii výroby nábytku

Spoločnosť Ekoltech spol. s r.o. vznikla v roku 1998, keď oživila výrobu v bývalom výrobnom podniku Mier a pokračovala vo viac než 100-ročnej tradícii výroby nábytku vo Fiľakove.

Hromadné prepúšťanie je firma povinná oznámiť ústrediu práce. Za hromadné prepúšťanie sa považuje rozviazanie pracovného pomeru s aspoň 10 zamestnancami, ak firma zamestnáva od 21 do 99 zamestnancov.

V prípade, že má spoločnosť od 100 do 299 zamestnancov, za hromadné prepúšťanie sa počíta rozviazane pomeru s aspoň 10 percentami zamestnancov. Ak firma zamestnáva viac ako 300 ľudí, musí ústrediu práce hlásiť prepustenie minimálne 30 zamestnancov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, hromadné prepúšťanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Štát nám nad 250 ľudí zatiaľ nepomáha, firma v Banskobystrickom kraji ohlásila hromadné prepúšťanie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *