Home / SVET / Orbán si v Maďarsku uzurpuje moc, môže vládnuť neobmedzene ako diktátor

Orbán si v Maďarsku uzurpuje moc, môže vládnuť neobmedzene ako diktátor

30.3.2020 (Webnoviny.sk) – Maďarský parlament v pondelok schválil návrh zákona, ktorý dáva vláde premiéra Viktora Orbána mimoriadne právomoci počas pandémie nového koronavírusu na časovo neobmedzené obdobie. Oponenti maďarského premiéra Viktora Orbána sa obávajú, že návrh zákona, ktorým sa vláde udeľujú neobmedzené právomoci počas stavu núdze, by mohli otvoriť dvere „diktatúre“.

Viac o téme: Koronavírus

Premiér zneužil boj s pandémiou

Kritici premiéra tiež tvrdia, že využíva situáciu okolo koronavírusu na upevnenie svojej moci, pričom ohrozuje demokratické princípy a narúša tak rovnováhu v krajine. Ich obavy sa dnes naplnili. Maďarský parlament umožnil Orbánovi vládnuť pomocou dekrétov na neobmedzený čas počas núdzového stavu.

Maďarsko vyhlásilo 11. marca mimoriadny stav v dôsledku koronavírusu, ktorý dal vláde osobitné právomoci. Zatvorili sa štátne hranice, školy a predškolské zariadenia a do strategických podnikov rozmiestnil armádu.

Orbán získal neobmedzenú moc

Podobne ako Orbán, aj ostatní európski lídri prijali podobne drastické kroky. Niektorí dokonca zašli ešte ďalej a v snahe zastaviť šírenie nákazy COVID-19, zkázali vychádzanie a do ulíc rozmiestnili policajné a vojenské jednotky, ktoré majú dohliadať na rešpektovanie prijatých opatrení.

Viacerí analytici sa zhodujú, že len máloktorí z lídrov pochopili, aká veľká politická príležitosť sa im núka v čase krízy. V tomto má však jasno Viktor Orbán, ktorý už dávno pochopil, že dramatickú situáciu môže dokonale využiť vo svoj prospech.

Začiatok diktatúry?

Podľa maďarskej ústavy môže vláda vyhlásiť núdzový stav na 15 dní a akékoľvek ďalšie predĺženie musí schváliť parlament. Ministerka spravodlivosti Judit Varga počas piatka predložila návrh zákona, v ktorom naliehala na opozičné strany, aby predĺžili núdzové opatrenia na tak dlho, ako bude vláda požadovať. Podporu však nezískal.

Dnes však parlament v Budapešti schválil ústavnou väčšinou zákon, ktorý formálne bojuje proti koronavírusu. Strážcovia ľudských práv Amnesty International a Helsinský výbor pre ľudské práva tvrdia, že tento krok odsunul parlament na druhú koľaj a všetka moc sa sústredila do rúk predsedu vlády, a to bez časového vymedzenia.

Amnesty označila zákon za pokus o prevrat. Tiež vláde pripomenula, že 16 z 27 krajín EÚ zaviedlo osobitné právne opatrenia, štyri zaviedli osobitné epidemiologické pravidlá a sedem neurobilo vôbec nič. Nikto však nevyhlásil stav núdze na dobu neurčitú.

„Neexistuje nič, čo by odôvodňovalo udelenie neobmedzenej právomoci vláde v ktorejkoľvek krajine,“ uviedla právnička a opozičná politička Ágnes Vadai.

Vzhľadom na doterajšie skúsenosti s Orbánom mnohí politici neveria v jeho ochotu neskôr sa dobrovoľne vzdať osobitných právomocí.

Môže stíhať slobodné média za kritiku

Zákon pritom predstavuje veľký problém pre nezávislé médiá, ktoré sa obávajú, že by ich Orbán mohol stíhať. V návrhu sa píše, že ak niekto zverejní falošné správy alebo skreslené fakty, ktoré môžu spôsobiť zmätok alebo nepokoje, môže byť potrestaný až 5-ročným väzením.

„Nemôžeme niečo také podporovať,“ povedala Vadai. „Dostali sme veľa mailov od občanov, ktorí prosia, aby sme vláde nedali neobmedzený mandát. Je smutné, že vidíme, že vláda nie je schopná zapojiť sa do debaty ani byť otvorená kompromisom. Jednoducho, chcú presadiť svoju vôľu,“ dodala politička.

Viac k témam: Koronavírus, mimovládne organizácie, návrh zákona
Zdroj: Webnoviny.sk – Orbán si v Maďarsku uzurpuje moc, môže vládnuť neobmedzene ako diktátor © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pri okupovanom Kryme sa do mora zrútila ruská stíhačka Su-27, mohli si ju zostreliť sami Rusi

Miestne telegramové kanály zverejnili videozáznam horiaceho lietadla.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *