Home / SLOVENSKO / Spojenie Progresívneho Slovenska a Spolu sa ukazuje ako správne, politológ by k nim pridal aj Kisku

Spojenie Progresívneho Slovenska a Spolu sa ukazuje ako správne, politológ by k nim pridal aj Kisku

BRATISLAVA 14. júna (WebNoviny.sk) – Spojenie síl dvoch politických subjektov Progresívne Slovensko (PS) a Spolu-občianska demokracia (SPOLU) a ich následná spoločná kandidatúra v budúcich parlamentných voľbách sa ukazuje ako správna voľba. Pre agentúru SITA to uviedol politológ z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach Ján Ruman.

„Hoci pre koalíciu PS/SPOLU bude platiť sedempercentná uzatváracia klauzula, vzhľadom k momentálnym predvolebným preferenciám sa zdá, že táto koalícia nebude mať problém obsadiť miesta v zákonodarnom pléne. Potvrdila to už svojím prekvapujúco vysokým volebným ziskom v nedávnych voľbách do Európskeho parlamentu,“ myslí si Ruman.

Politický centrizmus je v kurze

Programovo sú si PS a SPOLU podľa neho do veľkej miery blízke, čo platí aj z politicko-ideologického hľadiska. Ich pozíciu v rámci pravo-ľavej politicko-hodnotovej škály charakterizuje ako stredovú.

„Politický centrizmus je v európskom priestore už nejaký ten rok v kurze a hoci má relatívne stabilnú voličskú podporu, ukazuje sa, že nedokáže dostatočne odpovedať a riešiť otázky súvisiace s nárastom pravicového populizmu,“ približuje politológ. Mnohé centristické strany v Európe navyše podľa neho riešia niektoré politické problémy dosť technokraticky.

Ruman sa taktiež domnieva, že koalícii PS/SPOLU by prospelo, ak by k sebe pridružili aj končiaceho prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý stále demonštruje nemalú politickú kredibilitu a dôveru.

Kiskovi by kauza neprospela

„Či pôjde Kiska do volieb ako člen na kandidátke PS/SPOLU alebo vytvorí vlastný politický subjekt, sa ukáže. S najväčšou pravdepodobnosťou sa odhodlá zabojovať o hlasy občanov s vlastným projektom, keďže pozvanie na ich tlačovku odmietol,“ vysvetľuje politológ.

Zdôrazňuje, že veľa závisí aj od toho, či sa s jeho menom do volieb objaví ďalšia kauza, ktorá by mala tendenciu zmenšovať jeho politický výtlak, keďže rásť už podľa neho asi nebude.

Progresívne Slovensko (PS) a Spolu-občianska demokracia (SPOLU) oznámili na piatkovej tlačovej konferencii, že ako koalícia pôjdu aj do parlamentných volieb. V piatok podpíšu koaličnú dohodu, ktorá nebude platiť len do volieb, ale najbližších päť rokov.

Viac k témam: Progresívne Slovensko, SPOLU – občianska demokracia
Zdroj: Webnoviny.sk – Spojenie Progresívneho Slovenska a Spolu sa ukazuje ako správne, politológ by k nim pridal aj Kisku © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prestaňte šíriť strach, vyzval Korčok. Pellegrini sa odmieta dištancovať od vyjadrení Šutaja Eštoka o zatiahnutí Slovenska do vojny

Pellegrini sám na svojom facebookovom profile vyhlásil, že on chce byť prezidentom mieru a nie vojny.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *