Home / SLOVENSKO / Snina obnoví unikátny historický park, na rekonštrukciu získala státisíce eur z eurofondov

Snina obnoví unikátny historický park, na rekonštrukciu získala státisíce eur z eurofondov

SNINA 30. apríla (WebNoviny.sk) – V Snine aj v poľskom meste Zgłobieň v gmine Boguchwała obnovia unikátne historické parky, ktoré sú národnými kultúrnymi pamiatkami a predstavujú prírodné bohatstvo pohraničného regiónu. Obidva parky spája spoločná história. Na ich obnovu pôjde z eurofondov viac ako 567-tisíc eur.

Spoločný projekt

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa mesta Snina Eva Mihaliková, oba parky zrekonštruujú vďaka spoločnému projektu Unikátne historické parky – poklady slovensko-poľského pohraničia.

Partnerské zmluvy v utorok na Mestskom úrade v Snine podpísali primátorka mesta Snina Daniela Galandová a primátor poľského mesta Boguchwała Wiesław Kakol.

Investičný zámer projektu pochádza ešte z roku 2012. V rámci programu Interreg V-A Poľsko-Slovensko 2014-2020 skončil projekt ešte koncom roku 2017 prvý pod čiarou v zásobníku projektov prioritnej osi Ochrana a rozvoj prírodného a kultúrneho dedičstva cezhraničného územia.

Počas nedávneho zasadnutia monitorovacieho výboru programu však bol na spolufinancovanie zaradený aj sninský projekt,“ uviedla Mihaliková.

Z grantu získajú státisíce eur

Celková výška grantu spolu s partnerom, ktorým je gmina Boguchwała, je vyše 567-tisíc eur. V Snine bude z tohto objemu prefinancovaných viac ako 334-tisíc eur, pričom mesto zo svojho rozpočtu zaplatí v rámci spolufinancovanie necelých 20-tisíc eur a štát ďalších vyše 39-tisíc eur. Konečné sumy závisia od verejného obstarávania

Z týchto prostriedkov obnovíme jazierko, vybudujeme kamenný domček a drevené mólo, navŕtame studňu, a tiež zrevitalizujeme historickú zeleň, vybudujeme komunikácie a spevnené plochy, osvetlenie a inštalujeme kamerový systém v časti historického parku za tzv. malým kaštieľom,“ uviedla Mihaliková.

Podľa dendrologického prieskumu je v areáli kaštieľa a starého historického parku 57 stromov, ktoré majú viac ako sto rokov. V rámci projektu bude vyznačených všetkých 17 druhov týchto stromov.

Výsadba stromu priateľstva

V obnovenom parku pri kaštieli bude inštalovaná tabuľa znázorňujúca nielen zrekonštruované parky v oboch mestách, ale aj iné významné historické parky v okolí Sniny a Boguchwaly, ktoré taktiež spropagujeme prostredníctvom vydanej brožúry o unikátnych historických parkoch pohraničia.

Počas projektu zrealizujú partneri aj neinvestičné aktivity určené na propagáciu týchto regiónov. Uskutočnia sa stretnutia detí a mládeže, spoločná výstava, workshopy pre zdravotne postihnutých a maliarsky plenér. „Spoločnou aktivitou je aj výsadba stromu priateľstva, ktorá symbolizuje spoločné korene a históriu našich regiónov,“ dodala Mihaliková.

Mesto v rámci programu cezhraničnej spolupráce nedávno získalo aj nenávratný príspevok takmer 558-tisíc eur na opravu historickej budovy takzvaného Malého kaštieľa, ktorý je tiež národnou kultúrnou pamiatkou. Celkovo bol spoločný projekt s ukrajinským mestom Chust podporený sumou takmer 810-tisíc eur.

Viac k témam: eurofondy, rekonštrukcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Snina obnoví unikátny historický park, na rekonštrukciu získala státisíce eur z eurofondov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *