Home / SLOVENSKO / Zlomové okamihy vrcholili na námestiach, mimovládky si pripomínajú nielen Sviečkovú manifestáciu

Zlomové okamihy vrcholili na námestiach, mimovládky si pripomínajú nielen Sviečkovú manifestáciu

BRATISLAVA 25. marca (WebNoviny.sk) – Sviečková manifestácia v Bratislave otvorila cestu k pádu neslobody. Konštatuje to v spoločnom vyhlásení skupina mimovládnych organizácií z Partnerstva za občianske vzdelávanie pri príležitosti 31. výročia manifestácie. Signatári vyhlásenia podotkli, že vtedy nebolo porazené odhodlanie vykročiť za slobodou a to odhodlanie je aktuálne stále.

Odhodlanie v práci Kuciaka

„Odhodlanie bolo aktuálne aj v práci novinára Jána Kuciaka. V odvážnom boji proti zlu a za vernosť pravde prišiel o život spolu so svojou snúbenicou Martinou. Úkladná vražda dvoch mladých ľudí sa stala vo Veľkej Mači, iba 40 km od Boroviec, kde v roku 1987 zavraždili kňaza Štefana Poláka,“ uvádza skupina mimovládok IVO, Nenápadní hrdinovia, ERKO, RC SFPA, KAN, INEKO, NAT a CEP. Agentúru SITA o tom informoval Inštitút pre verejné otázky.

Vyhlásenie konštatuje, že zlomové okamihy našich nedávnych dejín akoby vrcholili na námestiach. „Prichádzame tam a chceme ukázať, že na pravde a dobre nám stále záleží. Za týmito vonkajšími prejavmi sú vždy skupiny múdrych a odvážnych ľudí s ich príbehmi. Je na každom z nás, aby sme v našich rodinách, v školách, v médiách spoznávali a nasledovali takých ľudí. Je otázkou vďačnosti i spravodlivosti hovoriť o ľuďoch, ktorí statočne čelili bezpráviu a nastavovali svoje životy. Ich odvaha vzbudzuje hrdosť a zaväzuje,“ píše skupina mimovládok.

Protestovali proti zločinom

V pondelok si pripomíname výročie Sviečkovej manifestácie, na ktorej sa v Bratislave zúčastnilo viac ako 2 000 prevažne veriacich ľudí, aby protestovali proti zločinom a neslobode totalitného komunistického režimu vo vtedajšom Československu.

Iniciátorom manifestácie bol bývalý hokejista a podpredseda Svetového kongresu Slovákov Marián Šťastný, ktorý chcel protestovať „proti zákerným vraždám veriacich.“

Pred očami mal predovšetkým brutálnu a dodnes nevyšetrenú vraždu kňaza Štefana Poláka v Borovciach v októbri 1987. Zvolávateľom manifestácie bol František Mikloško.

Účastníci manifestácie sa zhromaždili na Hviezdoslavom námestí, kde žiadali slobodné menovanie biskupov, náboženské slobody, občianske práva. Signatári vyhlásenia pripomínajú, že množstvo dokumentov o dobe neslobody ponúka internetová stránka www.svieckovamanifestacia.sk.

Viac k témam: protesty, Sviečková manifestácia, vražda novinára
Zdroj: Webnoviny.sk – Zlomové okamihy vrcholili na námestiach, mimovládky si pripomínajú nielen Sviečkovú manifestáciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

ITAPA Health&Care: Už len na entuziazme mladých lekárov nemôže stáť naše zdravotníctvo

Zastaraný obsah výučby a slabá príprava medikov do praxe. Chátrajúce nemocnice s biednym vybavením.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *