Home / SLOVENSKO / Národná zoo v Bojniciach dostane milióny eur, Pellegriniho vláda schválila stavbu pavilóna slonov

Národná zoo v Bojniciach dostane milióny eur, Pellegriniho vláda schválila stavbu pavilóna slonov

BRATISLAVA 19. decembra (WebNoviny.sk) – Národná zoologická záhrada v Bojniciach bude mať nový pavilón slonov za takmer 4,3 milióna eur, ktorý bude súčasťou plánovanej Ubikácie africkej fauny. S návrhom na začatie obstarávania stavby v stredu súhlasila vláda.

Päťčlenné stádo slonov

Cieľom je zabezpečiť vyhovujúce chovné podmienky a priestory pre slona afrického, ktorého ZOO Bojnice chová ako jediná zoologická záhrada na Slovensku. Pavilón slonov je navrhnutý pre chov a ustajnenie päťčlenného stáda slonov – štyri samice a jedného samca.

„Vzhľadom k zásadným zmenám a novým požiadavkám na chov afrických slonov v zajatí je potrebná realizácia nového pavilónu s aplikáciou bezpečnostných prvkov a opatrení pre zaručenie bezpečnosti pre chovateľov a veterinárnu asistenciu, no predovšetkým pre vytvorenie humánneho prostredia chovu so zaručením maximálneho pohodlia a bezpečnosti,“ píše ministerstvo životného prostredia v návrhu.

Loading…


 

Pavilón slonov umiestnia v strede areálu ZOO Bojnice. Objekt možno rozdeliť na štyri časti – časť pre ustajnenie zvierat a zázemie pre zamestnancov, vnútorný výbeh pre zvieratá, hospodársky dvor a časť určená návštevníkom.

Od návštevníkov ich bude deliť priekopa

Z pohľadu počtu podlaží pôjde o členitú stavbu, keďže časť objektu bude dvojpodlažná, vnútorný výbeh zvierat jednopodlažný, návštevnícka časť bude mať dve nadzemné a jedno čiastočne podzemné podlažie. Vnútorný výbeh bude stenou rozdelený na výbeh pre slonice a samostatný výbeh pre samca.

Zvieratá budú do výbehu vstupovať priamo z ich boxov. Od časti pre návštevníkov ich bude deliť 1,5 metra hlboká a tri metre široká bezpečnostná priekopa zabezpečená elektrickým ohradníkom. Stavba sa bude hradiť zo štátneho rozpočtu. Pavilón slonov by mal začať fungovať od roku 2022.

Viac k témam: Peter Pellegrini, premiér Slovenskej republiky, ZOO Bojnice
Zdroj: Webnoviny.sk – Národná zoo v Bojniciach dostane milióny eur, Pellegriniho vláda schválila stavbu pavilóna slonov © SITA Všetky práva vyhradené.

Loading…

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Progresívne Slovensko zvoláva mimoriadny výbor, chce riešiť aroganciu prezidenta finančnej správy Kissa (video)

Podľa poslankyne Dariny Luščíkovej (PS) je pre prezidenta finančnej správy odmietnutie pozvania prísť na finančný výbor premárnená príležitosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *