Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Trenčiansky samosprávny kraj si ponechá svoje nemocnice, chce investovať do ich rozvoja

Trenčiansky samosprávny kraj si ponechá svoje nemocnice, chce investovať do ich rozvoja

TRENČÍN 20. novembra (WebNoviny.sk) – Trenčiansky samosprávny kraj si chce naďalej ponechať krajské nemocnice v Prievidzi, Považskej Bystrici a Myjave vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti, naďalej chce investovať do ich rozvoja, modernizácie a do zlepšovania poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Vyplynulo to z rokovania Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja, na ktorom sa poslanci venovali len problematike zdravotníctva. O výsledkoch rokovania informovala Veronika Rezáková z Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja.

Komplexná starostlivosť pod jednou strechou

Len za posledných päť rokov kraj investoval do vybavenia nemocníc modernými prístrojmi, do vybudovania nových pracovísk a do rekonštrukcií oddelení takmer 18 miliónov eur. Cieľom je, aby pacienti vo všetkých troch krajských nemocniciach našli komplexnú zdravotnú starostlivosť pod jednou strechou.

V rámci svojej nedávnej návštevy krajských nemocníc ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská potvrdila, že so župnými nemocnicami sa v rámci pripravovanej stratifikácie nemocníc aj naďalej počíta. Zastupiteľstvo Trenčianskeho samosprávneho kraja preto aj oficiálne požiada ministerstvo o ich zachovanie v sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Župné nemocnice sú v jednotlivých regiónoch dominantnými poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, pričom pokrývajú rozsiahle spádové územia obyvateľov,“ uviedla Rezáková.

Zohľadnenie reálnych potrieb

Krajskí poslanci tiež navrhli vytvorenie pracovnej skupiny pre zdravotníctvo, ktorá bude poradným orgánom predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku.

Poslanci tiež odporučili županovi Jaroslavovi Baškovi požiadať ministerstvo zdravotníctva o novelizáciu nariadenia vlády o verejnej minimálnej sieti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti tak, aby tento právny predpis zohľadňoval aj také faktory, akými sú reálne potreby zdravotnej starostlivosti, chorobnosť, úmrtnosť alebo geografické podmienky.

Normatív poskytovateľov navrhujú vyjadriť počtom lekárskych miest na počet obyvateľov jednotlivých okresov. Toto opatrenie by mohlo pomôcť zlepšiť dostupnosť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Župné nemocnice

Župným nemocniciam krajskí poslanci uložili povinnosť rokovať so zdravotnými poisťovňami o navýšení objemu finančných prostriedkov na úhradu zdravotnej starostlivosti so zohľadnením náročnosti diagnóz pacientov a ekonomicky oprávnených nákladov.

Župné nemocnice vzhľadom na veľké územie, ktoré ako dominantný poskytovateľ zdravotnej starostlivosti v regióne obsluhujú, poskytujú zdravotnú starostlivosť medicínsky a finančne náročným pacientom, čo preukázalo aj hodnotenie organizáciou INEKO. Premietnutie náročnosti diagnóz prijímaných pacientov do výšky platieb za poskytnuté výkony budú preto nemocnice požadovať od všetkých zdravotných poisťovní.

Viac k témam: Andrea Kalavská, Jaroslav Baška, nemocnice, Trenčiansky samosprávny kraj
Zdroj: Webnoviny.sk – Trenčiansky samosprávny kraj si ponechá svoje nemocnice, chce investovať do ich rozvoja © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *