Home / EKONOMIKA / Reťazce zneužívajú svoje dominantné postavenie, reaguje Matečná na návrh mimoriadneho odvodu

Reťazce zneužívajú svoje dominantné postavenie, reaguje Matečná na návrh mimoriadneho odvodu

BRATISLAVA 16. októbra (WebNoviny.sk) – Mimoriadny odvod pre obchodné reťazce má za cieľ zmeniť nerovnomerné prerozdelenie zisku, na ktorom v súčasnosti najviac profitujú obchodníci. Všetky financie (približne 120 miliónov eur), ktoré štát získa, poputujú naspäť do poľnohospodárskeho sektora, najmä na podporu slovenských prvovýrobcov, potravinárov a na opatrenia proti výkyvom počasia.

Konštatovala to na utorňajšom brífingu ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná. Zároveň dodala, že na akékoľvek zvýšenie cien tovarov v dôsledku odvodu nevidí agrorezort žiadny dôvod.

Občania sa nás pýtajú, prečo je na pultoch tak málo slovenských potravín? Prečo sú slovenské potraviny drahšie ako zahraničné? A prečo potraviny tej istej značky sú u nás menej kvalitné ako v západných krajinách? Dôvodom sú najmä vysoké obchodné prirážky, ale aj množstvo ďalších neprimeraných praktík reťazcov. Naša trpezlivosť s týmto drakonickým správaním skončila,“ vyhlásila Gabriela Matečná.

Peniaze z odvodov späť do agrosektora

Podľa ministerky pôdohospodárstva obchodné reťazce zneužívajú svoje dominantné postavenie a preto tam, kde nefunguje trh, musí zasiahnuť štát. Mimoriadny odvod vo výške 2,5 % by mal priniesť do štátneho rozpočtu približne 120 miliónov eur.

Všetky financie z neho pôjdu podľa Matečnej naspäť do agrosektora na vytvorenie rizikového fondu, marketingového fondu, na boj proti klimatickým zmenám, na podporu farmárov a potravinárov a na zintenzívnenie potravinových kontrol na všetkých úrovniach.

Reťazce likvidujú drobných predajcov

Na akékoľvek zvýšenie cien nevidíme žiadny dôvod. Reťazce majú u nás obrovské obchodné prirážky, znevýhodňujú slovenské produkty a ich zisky sú vyššie ako v západnej Európe. Chceme, aby naši výrobcovia potravín mali slušne zaplatené za dodaný tovar. A chceme tiež, aby spotrebitelia mali na pultoch dostatok domácich potravín,“ pokračovala Matečná.

Obchodné reťazce v minulosti zlikvidovali tisícky drobných predajcov a zabezpečili si tak dominantné postavenie na trhu. Využívajú nátlak na slovenských výrobcov potravín, ktorí sú neraz nútení predávať aj pod výrobné náklady. Za minulý rok vzrástli ceny potravín o 5,4 %, ale toto zvýšenie sa vôbec nepremietlo do cien ich dodávateľov – poľnohospodárov a potravinárov,“ ozrejmil generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský.

Rovnomerné rozdelenie financií

Podľa neho cieľom je odvodom rovnomernejšie rozdeliť financie v potravinovom dodávateľskom reťazci. Aby neprosperoval len obchod, ktorý vyváža väčšinu ziskov do zahraničia a okrem premieňania polí na predajne neprináša pridanú hodnotu.

Chceme, aby mali férový podiel aj poľnohospodári a spracovatelia, teda tí, ktorí vyrábajú pridanú hodnotu, starajú sa o pôdu a zabezpečujú našu potravinovú sebestačnosť a bezpečnosť,“ dodal Lapšanský.

Trpezlivosť Slovenskej národnej strany (SNS) s reťazcami, ktoré svojim neakceptovateľným honom za ziskom zatláčajú svojim správaním slovenských farmárov a potravinárov za hranice existencie, skončila. Reťazce si nasadzujú dvoj- až trojciferné obchodné prirážky, znevýhodňujú slovenských výrobcov a používajú nekalé praktiky, pretože vedia, že slovenský spotrebiteľ preferuje domáce potraviny,“ povedal poslanec NR SR za SNS a zároveň predkladateľ poslaneckého zákona o mimoriadnom odvode pre obchodné reťazce Radovan Baláž.

Podmienky odvodu

Po schválení zákona budú podľa Baláža odvod platiť spoločnosti, ktoré sú prevádzkovateľmi potravinárskeho podniku, majú prevádzky aspoň v dvoch okresoch, aspoň 10 % obratu pochádza z predaja potravín konečnému spotrebiteľovi a prevádzky majú jednotný dizajn, spoločnú komunikáciu a spoločné marketingové aktivity. Základom odvodu bude čistý obrat obchodného reťazca za príslušné odvodové obdobie.

Mimoriadny odvod bude vo výške 2,5 % obratu a odvodovým obdobím budú tri po sebe nasledujúce kalendárne mesiace príslušného účtovného obdobia. Obchodný reťazec odvod nebude platiť, ak výška odvodu za príslušné odvodové obdobie nepresiahne sumu 5 000 eur.

Tento návrh už kritizovalo viacero podnikateľských združení. Baláž pripúšťa, že sa návrh ešte bude meniť. „Tento návrh ešte neprešiel riadnym legislatívnym procesom, preto vnímame veľmi citlivo všetky pripomienky odbornej verejnosti a reťazcov. Ja som nikdy nepovedal, že sa návrh zákona ešte nebude meniť a nedôjde k nejakým legislatívnym zmenám. Čaká nás aj rokovanie so stranou Most-Híd, ktorá má tiež k tomuto návrhu ako koaličný partner pripomienky. Máme pred sebou zhruba 1,5 mesiaca schvaľovania, potom budeme vedieť presne zanalyzovať, aký bude mať osobitný odvod dopad a koho všetkého sa to bude týkať,“ uzavrel Baláž.

Viac k témam: Agrorezort, Gabriela Matečná, Milan Lapšanský, osobitný odvod
Zdroj: Webnoviny.sk – Reťazce zneužívajú svoje dominantné postavenie, reaguje Matečná na návrh mimoriadneho odvodu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Biznis konferencia Empire Con 10 s novým dátumom a v novom šate

Dvojdňový prílev informácií zameraný na sales a leadership, má na svedomí úspešný slovenský networker David Zbojek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *